PUBLICITÉ

Ook passief roken kan kanker veroorzaken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beschouwt passief roken officieel als 'kankerverwekkend voor de mens'. Rokers kunnen trouwens kanker krijgen op meerdere plaatsen.

PUB

Een lokaal dat vol rook hangt, is kankerverwekkend. Volgens de besluiten van de 29 experts uit 12 landen die door het Internationaal Centrum voor Kankerresearch (CIRC) van de WGO werden bijeengebracht, veroorzaakt het passief inademen van de rook van anderen, longkanker.

Inderdaad, niet-rokers (zelfs mensen die nooit gerookt hebben) worden blootgesteld aan dezelfde kankerverwekkende stoffen als rokers.

De lijst van kankers ten gevolge van roken wordt lang.

Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar kan ook kanker op andere plaatsen veroorzaken, met name:

  • maagkanker,
  • leverkanker,
  • baarmoederhalskanker,
  • nierkanker,
  • myeloïde leukemie.
Sigaretten roken is dus de belangrijkste oorzaak van tumoren die kunnen worden vermeden! De helft van de rokers van 35 tot 69 jaar bezwijkt aan de gevolgen van roken.Roken blijkt echter geen rol te spelen in het ontstaan van borstkanker, endometriumkanker (baarmoederlichaam) en prostaatkanker.

Een zeer belangrijk punt!

Helaas weten we nog niet goed welke risico's kinderen lopen die worden blootgesteld aan de sigarettenrook van hun ouders.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00 Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), van de WGO in Lyon, juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Kan men sterven aan passief roken? Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Passief roken verhoogt het risico op aantasting van de coronaire arteriën met 1,7, het risico op cerebrovasculair accident (CVA of beroerte) met 1,8 en het risico op longkanker met 1,3. In Finland, waar hevig strijd wordt gevoerd tegen passief roken,...

Baarmoederhalskanker: niet passief roken! Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Uit verschillende studies is al gebleken dat er een verband is tussen roken en baarmoederhalskanker. Een nieuwe studie bevestigt die relatie en plakt er ook een cijfer op. Actief roken verdrievoudigt namelijk het risico op dit soort kanker. Passief r...

Meer artikels