PUBLICITÉ

Ook ons haar wordt ouder. Hoe verzorgen we het?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2015 - 11h53
-A +A

Net als onze huid verandert ook ons haar als we ouder worden. De haarproducten die we gebruikten toen we twintig waren, zijn dan vaak niet meer geschikt. Hoe moeten we ons haar verzorgen als het ouder wordt?

PUB

Ons haar verandert met ouder te worden

De belangrijkste verandering die vrouwen aanhalen, is dat hun haardos met het ouder worden dunner wordt. Dat kan natuurlijk simpelweg te wijten zijn aan haaruitval, want de helft van de vrouwen krijgt daar na de menopauze mee te maken. Maar ook het haar zelf is minder dik. De cuticula, dat is de beschermende laag rond de haarvezel, verliest met de jaren namelijk aan kwaliteit. Ze wordt dunner en brozer.  

Het haar is dus dunner en ook minder goed bestand tegen alle vormen van agressie.

Hoe moeten we ons haar met het ouder worden verzorgen?

Er bestaan speciale producten voor verouderend haar.  Ze bevatten meestal keratine en andere actieve stoffen die de haarvezel voeden en haar zo meer dichtheid verschaffen.

Maar als ons haar ouder wordt, is het ook belangrijk dat we onze gewoonten aanpassen en de broze haarvezel anders gaan verzorgen:

  • Gebruik de haardroger zo min mogelijk. Die veroorzaakt heel grote temperatuurschommelingen. Als het echt niet anders kan,  kies dan altijd de laagst mogelijke temperatuur.
  • Verminder het aantal wasbeurten.
  • Behandel uw haar voorzichtig, wat u er ook mee doet: wrijf niet in de hoofdhuid, ontwar uw haar met zorg, enz.
  • Let erop dat eventuele haarspelden of elastiekjes niet te strak zitten. Ze beschadigen de haarvezel.

Haar dat grijs of wit wordt, vraagt een specifieke verzorging. Bent u in die situatie? Lees dan ook het artikel over grijs haar en de juiste behandeling ervan (71043).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2015 - 11h53

Robbins, C. Et al., Br J Dermatol. 2012 Aug;167(2):324-32. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11010.x.
Takahashi, T. et al., J Cosmet Dermatol. 2015 Mar;14(1):2-8. doi: 10.1111/jocd.12129. Epub 2015 Jan 7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Juist / fout over grijs haar en wit haar Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h45

Het verschijnen van de eerste grijze haren is altijd een shock. Hoe komt het dat ons haar zo grijs wordt? Welke factoren hebben een invloed op dit fenomeen? Kunnen we het grijs worden vertragen ? Doe de test.

Witte haar: dagelijkse zorg Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h23

Met de jaren verandert de textuur van het haar . Het wordt droog , doffer en grijs, en het valt makkelijker uit. Maar geen paniek, met de juiste verzorging en producten raakt u van dat droge haar af en krijgt uw haar zijn glans terug . Grijze haren k...

Lichamelijke veranderingen in de menopauze Gepubliceerd op 15/02/2017 - 14h08

Het stilvallen van de hormoonproductie zorgt in de menopauze voor heel wat veranderingen. Het lichaam verandert vanbinnen en vanbuiten, om nog maar te zwijgen van de typische kwaaltjes van de menopauze. Om te voorkomen dat u alles wat er u overkomt a...

Meer artikels