Soms doen voedselvergiftigingen zich voor waar je ze niet verwacht. De minste nalatigheid thuis kan een drama veroorzaken, want bedorven gerechten zijn niet minder gevaarlijk omdat ze in de koelkast zitten!

De tragedie die een Limburgs gezin vorige week trof, brengt de problematiek van voedselhygiëne thuis weer op het voorplan. De kleine Anne-Sophie stierf aan een acute voedselvergiftiging na het eten van een bedorven pastasalade die haar vader twee dagen voordien thuis had bereid. Opnieuw wordt hier een vooroordeel onderuitgehaald: koude doodt de bacteriën niet, maar vertraagt gewoon hun metabolisme!
Een onderschatte problematiek
In 1999 registreerden de Labos Vigies en de nationale referentielaboratoria in België meer dan 14.000 Salmonella-vergiftigingen en meer dan 5.000 Campylobacter-vergiftigingen. In werkelijkheid liggen die cijfers nog veel hoger, want uiteraard worden niet alle gevallen geregistreerd. Soep- en braadkip zijn de grootste boosdoeners, veel meer dan varkensvlees: respectievelijk 75 % en 90 % van de soep- en braadkipstalen zijn natuurlijk positief voor Campylobacter en 45 tot 90 % voor Salmonella
Vuil en proper uit elkaar houden!
Een slechte hygiëne tijdens de bereiding, een te lange tijd tussen de bereiding en de maaltijd en een veel te hoge bewaringstemperatuur (de temperatuur in de koelkast van het bewuste Limburgse gezin bedroeg maar liefst 14°C!) zijn ideale omstandigheden voor de snelle woekering van micro-organismen. Eén van de belangrijkste fouten die bijvoorbeeld tot een Campylobacter-infectie leidt, wordt gemaakt bij het versnijden van de kip. Het dier is een natuurlijke drager van de kiem. Zodra het versneden is, kan het als steriel worden beschouwd, behalve als dat gebeurd is op dezelfde ongewassen plank waarop het versierd werd vóór het in de oven ging.