PUBLICITÉ

Ook kinderen kunnen griep krijgen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 26/11/2001 - 00h00
-A +A

Griep kan zich ook bij zuigelingen en kinderen tot 5 jaar op verschillende manieren manifesteren. De infectie met het griepvirus komt niet alleen voor bij volwassenen, maar wordt zelden systematisch opgespoord bij kinderen. Bovendien bevorderen kinderdagverblijven in hoge mate de uitbreiding van griepepidemieën.

PUB

De symptomen van een griepinfectie verschillen sterk bij kinderen. Vóór de leeftijd van 5 jaar is de diagnose moeilijk te stellen. De griep kan zich immers manifesteren als een rhinofaryngitis, een otitis, een pneumonie, een laryngitis, een bronchitis, enz. Bij zuigelingen is de diagnose nog moeilijker. Het kind is zeer zwak, eet niet meer en houdt zelfs soms op met ademen (apneu). Pas na de leeftijd van 5 jaar neemt de griep een typischer vorm aan.

Het kinderdagverblijf, epidemische broeihaarden

Het griepvirus wordt zeer gemakkelijk overgedragen in kinderdagverblijven. Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn dus nog kwetsbaarder. Men moet waakzaam zijn en goed nagaan of er symptomen optreden. Men mag ook niet vergeten dat kinderdagverblijven de ziekte kunnen overdragen op grotere kinderen en volwassenen.

Aangezien kinderen niet worden gevaccineerd tegen griep, zouden volwassenen en bejaarden die met kinderen samenleven, de overdracht van het virus kunnen tegengaan door zich te laten vaccineren!
Pro memorie, het vaccin wordt voor 40% terugbetaald als de arts op het voorschrift vermeldt:
  • "Patiënt vanaf 65 jaar"
  • "Chronische aandoeningen": hart-, ademhalings-, nier-, suikerziekte, hemoglobinepathie en immunodepressie.
Dit wil dus zeggen dat een kind dat lijdt aan één van de bovenvermelde chronische ziekten, recht heeft op terugbetaling. En dat is goed om te weten.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 26/11/2001 - 00h00 Impact Médecin Hebdo, n° 555, 9 november 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De echte gevaren van de griep Gepubliceerd op 07/01/2013 - 09h36

Koorts, hoesten, spierpijn, enz. Elke winter moet een aanzienlijk deel van de bevolking het bed houden door griep. Voor bejaarde of zieke mensen vormt de griep een echte bedreiging . Vaccinatie is nog altijd het belangrijkste middel om er u tegen te...

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels