Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

De epidemiologie van longkanker is grondig geëvolueerd, met twee in het oog springende feiten:
- longkanker treedt nu op op jongere leeftijd (het is helaas geen uitzondering meer dat een longkanker wordt gediagnosticeerd bij iemand die nog geen 40 jaar oud is maar reeds 20 jaar rookt);
- longkanker komt nu ook meer en meer voor bij vrouwen.
Volgens een Noorse studie sterven nu in Noorwegen meer vrouwen aan longkanker dan mannen, althans in de leeftijdsgroep jonger dan 50 jaar. Wat de mortaliteit door longkanker betreft, behoort Noorwegen bovendien tot de koplopers in Europa.
De mortaliteit door longkanker bij mannen bereikte in Noorwegen een piek in de jaren 1991-1995, maar bij vrouwen neemt dat cijfer nog steeds toe. Dat is een rechtstreeks gevolg van het feit dat mannen vroeger veel meer rookten dan vrouwen, maar nu roken jonge meisjes meer dan jongens. Het aantal mannen van 40 tot 50 jaar dat rookt, vermindert overal in het land. Maar het aantal vrouwen dat rookt, neemt in bepaalde streken van Noorwegen toe.
Nog gevaarlijker bij vrouwen
Volgens de auteurs van de studie zijn er bewijzen dat vrouwen die roken, meer risico lopen op de ontwikkeling van longkanker dan mannen. Net zoals voor alcohol zouden vrouwen dus gevoeliger zijn voor de risico's van roken dan mannen.