PUBLICITÉ

Ook achter het stuur is een zonnebril verplicht

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 13/08/2013 - 08h55
-A +A

Op het strand, in de bergen of gewoon in de stad is het aanbevolen een zonnebril te dragen om zich te beschermen tegen de gevaren van zonnestralen.

Ook autobestuurders krijgen de raad om met het oog op hun vakantie hun ogen te laten onderzoeken en een aangepaste bril te kiezen.


PUB

Een beperkt kapitaal

Uw gezichtsvermogen beschermen
Net als het zonnekapitaal waar onze huid over beschikt, gaan ook onze ogen met de leeftijd achteruit, een verlies dat wordt versterkt door zonnestralen. Wist u dat onze weerstand tegen verblinding om de 12 jaar met 50% vermindert ? Dat we onze ogen al vanaf de kinderjaren tegen de zon moeten beschermen? En dat de maximale natuurlijke bescherming pas vanaf de leeftijd van 15 jaar wordt bereikt ?
Om al die redenen moet u op zonnige dagen een zonnebril dragen, op elke leeftijd en bij elke activiteit.

Maar niet zomaar een bril.
De filtering van de glazen moet aangepast zijn aan de intensiteit van de stralen, het montuur moet uw ogen voldoende bedekken en het model moet gecertificeerd zijn volgens de geldende Europese wetgeving. Opgelet voor brillen die niet meer zijn dan een gadget, want achter gekleurd plastic gaat de pupil wijder open en dringen de stralen tot op het netvlies binnen. Als het plastic de stralen niet filtert, wordt het netvlies volledig blootgesteld aan de schadelijke effecten van de zon. Het is dus nog erger dan helemaal geen bril te dragen !

Ongevallen vermijden
Ook achter het stuur is een zonnebril geen overbodige luxe, uiteraard om uw ogen te beschermen, maar ook om ongevallen te voorkomen. In sommige omstandigheden vormen de lichtsterkte en de zonnestralen echte risicofactoren: verblinding, weerkaatsing, in- en uitrijden van tunnels, lage zon bij zonsopgang en zonsondergang, enz.

Uw gezichtsvermogen laten nakijken
U moet ook nagaan of u niet aan een gezichtsstoornis lijdt. Een derde van de autobestuurders zou aan één of meerdere gezichtsstoornissen lijden. 90% van de beslissingen en handelingen die bij het rijden nodig zijn, wordt rechtstreeks door het zicht ingegeven. U moet dus regelmatig uw zicht laten controleren en indien nodig corrigeren (bijziendheid, verziendheid, wisseling van het gezichtsveld...). Die controle zou deel kunnen uitmaken van uw vakantievoorbereiding, net als de aanschaf van een goede zonnebril...

Zonnebril : maak de juiste keuze

 • Kies de juiste categorie.
  Vermijd categorie 0 en 1; opteer liever voor categorie 2 voor een middelmatige en categorie 3 voor een intense lichtsterkte. De hoogste categorie 4 is bedoeld voor uitzonderlijk intense lichtsterkte en is bij het rijden beslist af te raden.

 • Kies voor goed dekkende monturen die de zonnestralen op de zijkanten beter blokkeren.
  Vermijd brede veren aan het montuur, want zij kunnen het laterale zicht belemmeren, zeker tijdens het rijden.

 • Als autobestuurder kiest u bovendien beter voor een tint die de kleurperceptie niet wijzigt.
  Vermijd blauwe of roze glazen, kies liever grijze glazen. Bruintinten verbeteren de contrasten en zijn beter geschikt voor bijziende mensen, terwijl groen beter is voor verziende personen.

 • Brildragers moeten een zonnebril aanschaffen die aangepast is aan hun zicht of een zonneclip gebruiken.

 • In elk geval moet u de voorkeur geven aan organische glazen met een polariserende filter (verblinding, gezichtsvermoeidheid, kleuren, contrasten).

 • Aan het stuur is het beter geen fotochrome glazen te gebruiken, want door de voorruit worden de glazen niet donkerder.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache le 13/08/2013 - 08h55

Persbericht van de Association nationale française pour l'amélioration de la vue (Asnav) en van Prévention routière, juni 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm deze zomer uw ogen Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h50

Ons gezichtsvermogen gaat met de jaren achteruit. Het is dus belangrijk dat we onze ogen beschermen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Enkele weetjes en nuttige tips.

Hoe kiest u een goede zonnebril? Gepubliceerd op 11/04/2017 - 15h00

Hieronder vindt u vijf tips die u kunnen helpen bij de keuze van een zonnebril. Onze ogen zijn heel gevoelig voor zonlicht. Een veilige en efficiënte bescherming is absoluut nodig.

Zorgt u goed voor uw ogen? Geüpdatet op 15/07/2005 - 00h00

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

Zonnebril voor kinderen: red hun… ogen! Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h42

Wist u dat de ogen van kinderen de ultraviolette stralen van de zon nog niet voldoende kunnen filteren? Als uw kinderen zonder zonnebril naar buiten gaan, lopen ze daardoor kans om op volwassen leeftijd cataract of ouderdomsmaculadegeneratie (OMDG) o...

Meer artikels