PUBLICITÉ

Oogwaters: een gebruiksaanwijzing

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00
-A +A

Het is belangrijk om oogwaters op de juiste manier te gebruiken. Het zijn geneeskrachtige oplossingen die steriel moeten blijven, om oogbesmetting te vermijden. Ook zelfmedicatie is uit den boze!

PUB

Nooit ofte nimmer zelfmedicatie!

Oogwaters zijn alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. En zoals bij elk oogprobleem moet u een arts raadplegen om de oorzaak te bepalen van pijn, roodheid, hinder enz. Oogwaters verspreiden zich niet alleen lokaal in de ogen, maar komen via de oogbloedvaten ook in de bloedsomloop terecht. Vandaar dat ze bijwerkingen kunnen hebben. Sommige bewaarmiddelen die in oogwater zitten, kunnen ook allergieën veroorzaken. Bij de minste specifieke reactie op de behandeling moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de voorschrijvende arts. De duur van de behandeling hangt af van de aandoening en varieert van 8 of 15 dagen tot de lange termijn, zoals bij glaucoom of cataract.

Gebruikstips

  • Was zorgvuldig uw handen vóór en na het druppelen.
  • Hou uw hoofd naar achteren en sper uw onderste ooglid open met uw wijsvinger. Breng vervolgens het precieze aantal druppels in.
  • Hou de druppelaar altijd op voldoende afstand van uw oog, om elk contact tussen uw oog en het flesje te vermijden. Dat contact kan niet alleen pijnlijk zijn, maar dreigt ook het flesje te besmetten.
  • Laat bij een infectie nooit iemand anders uw handdoek of washandje gebruiken, om elk risico op overdracht te vermijden.
  • Oogwaters zijn steriele oplossingen. Hou u dus strikt aan de bewaarvoorschriften: als het flesje eenmaal open is, moet u het binnen 15 dagen weggooien. Bewaar het flesje na opening in de koelkast en buiten het licht. Vandaar dat het aan te raden is om unidosisproducten te gebruiken die u na gebruik kunt wegwerpen. Op die manier vermindert u aanzienlijk het risico op besmetting, allergie of intolerantie, aangezien deze producten heel weinig bewaarmiddelen bevatten.
  • Draagt u lenzen, signaleer dat dan aan uw arts, zodat hij er rekening mee kan houden. Sommige oogwaters - vooral gekleurde - kunnen immers soepele lenzen aantasten. Bij een infectie kunt u beter weer een bril dragen.
  • Soms zijn er twee oogwaters nodig. U moet dan ongeveer 15 minuten wachten tussen beide behandelingen, afhankelijk van het product in kwestie. Vraag altijd advies aan uw voorschrijvende arts of uw apotheker.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lenzen kopen op het Internet: een goed of slecht idee? Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h43

Almaar meer websites bieden de verkoop van lenzen aan via internet . Lenzen kopen op het internet is praktisch en goedkoper, maar het moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en altijd met een voorschrift van een oogarts en het advies van een opti...

Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels