PUBLICITÉ

Oogkanker: melanoom en retinoblastoom

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 10h42
-A +A

Oogkanker komt zelden voor. De meest courante vorm bij volwassenen is het  oogmelanoom. Het retinoblastoom is een andere oogkanker die vooral kinderen onder de vijf jaar treft.

Tekst en uitleg over deze vormen van oogkanker.

PUB

Oogkanker: oogmelanoom en retinoblastoom

Het kwaadaardige oogmelanoom wordt veroorzaakt door kankercellen die zich ontwikkelen in de ooghuid, de iris, het vaatvlies (bloedvaten en ciliair lichaam) en de oogspieren.

Retinoblastoom is kanker van het netvlies.

De kanker kan aan beide kanten optreden of slechts aan één oog.

Wat zijn de risicofactoren voor het oogmelanoom?

De kans op het ontwikkelen van een melanoom is groter bij mensen met een erfelijke aanleg.

Ook langdurige blootstelling aan de zon en aan bepaalde producten uit de chemische industrie (polychloorbifenylen of PCB) vergroten de kans op het ontwikkelen van een oogmelanoom.

Een hoed en een zonnebril bieden bescherming tegen de zon en zijn een efficiënte maatregel om oogkanker te helpen voorkomen.

Een lichte huid en blond haar zijn verergerende factoren, net als groene en blauwe ogen.

Oogkankers zijn zogeheten secundaire kankers. Dat zijn uitzaaiingen van een andere kanker die zich verspreiden, in dit geval naar het oog.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/04/2012 - 10h42 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/04/2012 - 10h42

Syndicat national des ophtalmologistes de France, www.snof.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen. Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose. Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Meer artikels