PUBLICITÉ

Onzekerheid over hormoonbehandeling bij mannen

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/06/2004 - 00h00
-A +A

Mannen boven de veertig met andropauzeklachten willen niet verder kwakkelen. Artsen voelen meer en meer de druk om hen testosteron, het mannelijke hormoon, voor te schrijven. Wat zijn de voor- en nadelen?

PUB

Menopauze bij mannen

Minder energie en kracht, een paar kilootjes erbij, een depressieve stemming, minder libido, minder enthousiasme, problemen bij het plassen, erectiestoornissen, ... Het kunnen allemaal tekens zijn die wijzen op de andropauze (andros = man). Deze periode wordt soms wel "climacterium virile" genoemd (vir = man). Gelukkig hebben slecht 20% van de mannen last van dezelfde overgangsverschijnselen, zoals de vrouw die heeft. Dat is beduidend minder dan bij vrouwen.

Hormonen bij mannen

Bij de gezonde, ouder wordende man is van een echt wegvallen van het mannelijke hormoon testosteron geen sprake. Het gaat eerder om een geleidelijke afname van de concentratie van het vrij testosteron. Opvallend is dat, van een groep mannen die positief scoort op een vragenlijst voor andropauzeklachten, slechts vijf procent daadwerkelijk een testosterontekort had. Dit betekent dat lusteloosheid, stemmingswisselingen, verminderde zin in vrijen en andere andropauzeklachten lang niet altijd wijzen op een tekort aan testosteron.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/06/2004 - 00h00 1 Dr E. Meuleman. Effect hormoonsuppletie bij mannen nog niet bewezen. Mednet mei 2004;9:17. 2 Dr F. Comhaire. De optimale testosteron-suppletie bij de man. Universiteit Gent, www.infertiliteit.net.www.infertiliteit.net
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Testosteron: ook voor de vrouwen! Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

De menopauze leidt in een aantal gevallen tot een vermindering van het libido . Om de vrouwen te helpen hun seksuele begeerte terug te vinden, wordt soms voorgesteld een testosteronsupplement te geven. Wat kan men daarvan verwachten?

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Is de tijd rijp voor mannelijke contraceptie? Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Een team Australische onderzoekers heeft onlangs een nieuw voorbehoedmiddel ontwikkeld voor mannen. Het gaat om een implantaat dat al bij een vijftigtal koppels werd getest, en met succes want het is doeltreffend en omkeerbaar gebleken.

Meer artikels