PUBLICITÉ

Onze stress leren loslaten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h08
-A +A

We gaan gebukt onder routine, de dagen worden korter, de kerstvakantie nadert, tegelijk de meest stresserende van het jaar… Kortom, voor velen is november synoniem van stress. Hoe kunt u weer tot rust komen?

PUB

Stress: niet altijd negatief

Als we het over stress hebben, denken we vaak alleen aan negatieve stress. Er bestaat ook positieve stress, maar aangezien die prettig aanvoelt, beschouwen we hem meestal niet als een probleem, dat spreekt vanzelf. Maar of het nu gaat om positieve of om negatieve stress, het is gewoon een signaal dat we ons moeten aanpassen aan een veranderende situatie. Stress is dus op zich niet schadelijk, alleen als hij ons verlamt en ons verhindert om iets te doen aan de uitlokkende stressor, of als hij zich opstapelt en we geen stressvrije momenten meer hebben in ons leven.

Het is dan ook zinloos om stress te proberen bannen, want het is een normale reactie op de gebeurtenissen in ons leven. Bovendien zal dat meestal ook niet werken, want als we beginnen te stressen, zijn daar goede redenen voor, en als we de oorzaken niet wegnemen, zal de stress niet zomaar vanzelf verdwijnen. Het is veel interessanter om te proberen onze stress los te laten, d.w.z. er ons gedrag niet door te laten bepalen.

 

Eerst de oorzaken opsporen, dan ontstressen

De eerste manier om onze stress los te laten, is hem te analyseren. Er is niets erger dan stress en angst te voelen zonder er iets aan te kunnen doen. Elke vorm van stress heeft echter zijn eigen oorzaak. Soms kunnen we daarop inwerken: als ik altijd te laat kom op het werk en dit me stress bezorgt, kan ik bijvoorbeeld een kwartiertje vroeger opstaan. Andere oorzaken van stress zijn dan weer compleet onafhankelijk van onze wil, vooral als ze samenhangen met omgevingsfactoren (lawaai, files, …). Als we er echt geen greep op hebben, is het verstandiger om er gewoon mee te leren omgaan. U staat vaak in de file? Bekijk het positief en beschouw het als een moment voor uzelf. Profiteer ervan om een lijst op te maken van leuke dingen die u de komende weken wilt ondernemen. Uw buur maakt te veel lawaai? Doe dan ademhalingsoefeningen om weer tot rust te komen, zodat u alleen nog zijn lawaai moet verduren en niet nog eens een pak ergernis erbovenop.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h08

Laurent Bertrel: "Coachez votre stress" (“Leren omgaan met uw stress”), uitg. Dangles, 2005

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress: een fysiek probleem! Gepubliceerd op 09/05/2011 - 17h12

Stress is tegenwoordig de ergste vijand van de moderne mens. Stress is nochtans oorspronkelijk een afweermechanisme van ons lichaam dat bestemd is om te strijden tegen de spanningen en om nieuwe situaties het hoofd te bieden. Waarom heeft stress dan...

Stress: vier verbazingwekkende tips Gepubliceerd op 27/03/2012 - 15h32

Stress is een aanpassingsmechanisme aan onze omgeving. Stress is dus nuttig... maar hij kan ook psychologisch en fysiek vernietigend uithalen wanneer hij niet tijdig wordt aangepakt of wanneer hij leidt tot bepaalde negatieve gevoelens. We bieden u e...

Meer artikels