PUBLICITÉ

Onze bloeddruk is gevoelig voor lawaai

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00
-A +A

Als u in een lawaaierige straat woont, kunt u maar beter af en toe uw bloeddruk controleren. Geluidshinder kan namelijk de bloeddruk en dus ook een al verhoogde bloeddruk doen stijgen.

PUB

Geluidsoverlast, lawaai en verhoogde bloeddruk


Blootstaan aan lawaai maakt op de duur moe en kan ook gehoorschade geven. Maar er bestaat nog een ander, minder bekend risico, namelijk het risico om een te hoge bloeddruk te krijgen.

Als men het heeft over overmatige blootstelling aan geluid, denken we automatisch aan beroepsgebonden situaties. Werken in lawaaierige omstandigheden is inderdaad heel onaangenaam en komt in bepaalde domeinen heel veel voor. Er bestaan preventieve maatregelen, zoals het dragen van oorbeschermers (hoofdtelefoon, oordoppen...).
Maar geluidsoverlast beperkt zich niet tot de arbeidsomgeving. We kunnen er allemaal mee te maken krijgen, gewoonweg op straat, en zelfs binnenshuis, als we in een drukke verkeerstraat wonen. Deze hinder kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd bij 24.000 mensen tussen 18 en 80.
Hun gezondheidstoestand werd vergeleken en geëvalueerd op basis van de geluidsintensiteit van hun straat en het wegverkeer.

Meer hogebloeddruklijders in lawaaierige straten


Uit de studie blijkt dat de mensen die in de meest lawaaierige straten wonen (meer dan 65 decibel, dat is de geluidsintensiteit van een geanimeerd gesprek) meer kans lopen om verhoogde bloeddruk te krijgen dan de mensen die in een kalmere omgeving wonen. De stijging van het risico kan oplopen tot 45%! Anderzijds zijn er niet meer hogebloeddruklijders in straten die matig lawaaierig zijn (45 tot 54 decibel) dan in rustige straten.

Opvallend is dat de geluidsoverlast geen effect heeft op de bloeddruk van 60-plussers. Het lijkt wel of eenmaal voorbij die leeftijd andere risicofactoren voor verhoogde bloeddruk (diabetes, zittend leven, voeding...) de bovenhand nemen.

Er is nog geen sluitende verklaring voor het feit dat lawaaierige omgevingen de bloeddruk doen stijgen. Een van de hypotheses is dat lawaai door ons lichaam wordt waargenomen als een stressfactor. En zoals bekend is stress een risicofactor voor verhoogde bloeddruk!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00 Bodin T. et coll., Environ. Health, 8 (1): 38, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gehoortumor: opgelet voor lawaai Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h39

Een neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder...

Luchthavens verhogen de bloeddruk! Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Een studie uitgevoerd in de streek van Stockholm toont aan dat personen die dichtbij een luchthaven wonen, 80% meer kans lopen op hoge bloeddruk dan personen die in rustige gebieden wonen.

Lawaai op luchthavens is slecht voor het hart Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Het lawaai van de vliegtuigen op en rond de luchthavens verknalt niet alleen het leven van de buurtbewoners, het heeft ook een invloed op hun gezondheid. Uit een studie uitgevoerd bij de omwonenden van verschillende Europese luchthavens blijkt dat he...

Meer artikels