PUBLICITÉ

Onvruchtbaarheid en endometriose

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 07/11/2011 - 15h28
-A +A

Endometriose is een aandoening die heel wat vrouwen treft, zij het in zeer diverse graden. Dat ze tot onvruchtbaarheid kan leiden, staat vast, al zijn haar mechanismen complex en nog niet duidelijk ontrafeld.

PUB

1. Endometriose: wat algemene info

Definitie: Endometriose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van endometriumhaarden (het endometrium of baarmoederslijmvlies is het weefsel dat de baarmoederholte bekleedt) buiten de baarmoeder. Deze haarden kunnen overal in de buikholte ontstaan en op talrijke plaatsen voorkomen. Ze groeien meestal in het pelvisch peritoneum (weefsel dat de volledige kleine-bekkenholte bekleedt en omgeeft) en in de eierstokken.

De symptomen van endometriose: Pijn is de meest typische klacht. Het gaat om cyclische pijn die schommelt met de menstruatiecyclus en kan lijken op menstruatiepijn of kan optreden na seksuele betrekkingen. Daarnaast kunnen er ook urinaire of spijsverteringsklachten voorkomen, en ook die zijn vaak cyclisch. Onvruchtbaarheid is vaak de aanleiding om endometriose op te sporen, zonder dat er sprake is van andere symptomen.

De verschillende vormen: De graad van aantasting kan zeer sterk variëren. Daarbij kunnen alle ziektestadia optreden, van minuscule haarden tot eierstokcystes en zeer uitgebreide letsels die vergroeiingen doen ontstaan tussen het peritoneum  (buikvlies), de baarmoeder en de eierstokken.

 

2. Diagnose

Patiëntenbevraging en klinisch onderzoek volstaan om de diagnose te stellen. Bijkomende onderzoeken hebben meestal geen nut, al kan echografie wel een endometriumcyste opsporen. Alleen een coelioscopie kan de diagnose bevestigen: ze brengt de endometriosehaarden in beeld en kan op die manier het ziektestadium bepalen. Bovendien kan ze endometriose behandelen door de zichtbare letsels te vernietigen.

 

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 07/11/2011 - 15h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend? Gepubliceerd op 01/12/2015 - 12h14

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnli...

Meer artikels