PUBLICITÉ

Ontdek de 7 voortekenen van een depressie en reageer adequaat!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/02/2016 - 10h55
-A +A

Een depressie is een echte ziekte die de levenskwaliteit aanzienlijk aantast. Maar zijn er eigenlijk voortekenen die kunnen wijzen op een depressie en die herkenbaar zijn zodat preventieve maatregelen kunnen genomen worden voordat de depressie zich echt aandient?

PUB

Doelstelling: ervoor zorgen dat de depressie geen kans krijgt

Een depressie ontstaat geleidelijk. In die omstandigheden moet het mogelijk zijn de eerste symptomen waar te nemen. De voortekenen van een depressie zijn meestal herkenbaar vanaf drie tot zes weken voordat de depressie zich echt aandient.

De 7 voortekenen van een depressie

  • Slapeloosheid: typisch is vroeg wakker worden omstreeks 4 uur 's morgens. Ofwel wordt de slaap vaak onderbroken zodat er geen sprake is van een herstellende slaap.
  • Verminderd libido: verminderde seksuele activiteit, wat voor nog meer extra stress gaat zorgen. Moeilijkheden om erover te praten. De problemen worden aan de vermoeidheid toegeschreven.
  • Gebrek aan energie: het tekort aan kracht wordt gecompenseerd door een koortsachtige hyperactiviteit, wat betekent dat de persoon in kwestie zichzelf dwingt om van alles te ondernemen, maar er niet in slaagt iets tot een goed einde te brengen.
  • Karakterstoornissen: impulsiviteit en prikkelbaarheid, die de persoon in kwestie trouwens een schuldgevoel bezorgen. Overdreven onverdraagzaamheid en woede omwille van kleine dagelijkse probleempjes.
  • Zintuiglijke afwijkingen: lawaai-intolerantie voor geluid dat vroeger goed verdragen werd. Verminderde smaak, ten onrechte toegeschreven aan een gebrek aan eetlust.
  • Gedragsveranderingen: de veranderingen worden door de omgeving opgemerkt, wat de angst van de depressieve persoon nog doet toenemen. Hij of zij heeft trouwens zelf de indruk niet meer dezelfde te zijn. Dit kan leiden tot een hoger alcoholgebruik, waardoor men in een vicieuze cirkel terechtkomt.
  • Somatisering: de pijn, die amper verbaal wordt uitgedrukt, uit zich via het lichaam (hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen, vermoeidheid, enz.).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/02/2016 - 10h55

Dr. Dominique Barbier, "La dépression", uitg. Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
lisa8

ik ben manisch depressief en wou zeggen dat een voorteken van een depressie ook kan zijn dat je juist heel veel slaapt om maar niet bezig te hoeven zijn met de dingen die je pijn bezorgen en daarbij als je slaapt voel je niks, dus eigenlijk een soort pijnstiller voor je inwendige pijn.
om een depressie te voorkomen is het belangrijk dat je juist afleiding zoekt door bv vrolijke muziek opzetten en gaan dansen want als je lichaam vrolijk doet dan gaat je hoofd zich daaraan aanpassen.
door te gaan sporten ga je je ook beter voelen.
door dit soort dingen te gaan doen gaat je hoofd endorfine aanmaken waardoor je je weer wat beter gaat voelen en geloof me het is echt waar, ik heb het meerdere keren gedaan waardoor ik op tijd mijn depressie onder controle kreeg.

PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies kunnen ook helpen Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Voor mensen die met een depressie kampen, kan de stelling dat een depressie ook een positieve kant kan hebben choquerend zijn. Toch zijn er psychiaters die bevestigen dat een depressie een crisis is waar je 'groter' uit kan komen. Dat zeggen ze zonde...

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Meer artikels