PUBLICITÉ

Ontbijtgranen voor kinderen: met of zonder suiker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2011 - 10h06
-A +A

De gezondheid van kinderen heeft onder meer te maken met hun voeding. Ouders zijn vaak ongerust wanneer het om suiker gaat. Suiker, dat door diëtisten vaak wordt afgeraden, is nochtans aanwezig in zo goed als alle voedingsmiddelen "voor kinderen". Ontbijtgranen worden vaak met de vinger gewezen. Maar als we aan kinderen ontbijtgranen zonder suiker aanbieden, dan zien we ze vaak zelf suiker toevoegen in hun kommetje! Hoe kunnen we de verschillende standpunten met elkaar verzoenen?

PUB

Een studie over kinderen, suiker en ontbijtgranen

Een team Amerikaanse wetenschappers heeft zich onlangs gebogen over een probleem waarmee heel wat ouders geconfronteerd worden: moet men zijn kinderen gesuikerde ontbijtgranen geven of moet men ze zelf suiker laten toevoegen in hun kommetje? Vele ouders verkiezen het pak gesuikerde ontbijtgranen, omdat ze ongerust zijn over de hoeveelheid suiker die hun kinderen zullen willen toevoegen aan niet-gesuikerde ontbijtgranen. Volgens het Amerikaanse onderzoek, doen we er echter beter aan de kinderen zelf te laten beslissen wat ze aan hun ontbijtgranen willen toevoegen.

Minder suiker en meer fruit bij niet-gesuikerde ontbijtgranen

De wetenschappers zijn op een zeer eenvoudige manier tot deze bevinding gekomen. De kinderen zaten aan tafel en kregen hetzij gesuikerde, hetzij niet-gesuikerde ontbijtgranen aangeboden. Op tafel stonden ook suiker, melk en vers fruit. Da arna mochten de kinderen in alle vrijheid ontbijten. De onderzoekers hebben alles netjes opgeschreven en vervolgens bestudeerd wat de kinderen uiteindelijk gegeten hadden. Maar wat was hun besluit? Hoewel ze meestal suiker toevoegden, aten de kinderen die niet-gesuikerde ontbijtgranen hadden gekregen, al bij al minder suiker en bovendien waren ze geneigd om meer vers fruit te eten met hun ontbijtgranen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/12/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2011 - 10h06

Harris, J. Pediatrics, janvier 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is een volledig ontbijt? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h33

Het ontbijt is echt een essentiële maaltijd. We verwaarlozen het veel te vaak. Nochtans wordt niet ontbijten door sommigen als risicofactor van overgewicht beschouwd. Hoe ziet een ideaal ontbijt eruit?

Weet u wat te kiezen voor de lunch? Gepubliceerd op 10/02/2016 - 10h44

Het is niet makkelijk om als je werkt tijdens een korte lunchpauze een volwaardige en evenwichtige maaltijd te nemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat u zich moet neerleggen bij een ongezonde lunch . Ook in een broodjeszaak kunt u gezonde keuzes make...

Meer artikels