PUBLICITÉ

Ontbijten is niet meer in

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/03/2003 - 00h00
-A +A

Bijna één op de vijf Belgen heeft de slechte gewoonte om elke morgen het ontbijt over te slaan (1). Uit een recente studie blijkt echter dat deze 'ontbijtstaking' op lange termijn de kans op zwaarlijvigheid en suikerziekte verhoogt...

PUB

Het ontbijt is wellicht de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht vasten heeft het organisme er nood aan om de batterijen op te laden en de glycogeenreserves aan te vullen (glycogeen is de vorm waarin glucose opgeslagen wordt in de spieren en de lever).

Toch slaan nog altijd te veel Belgen deze maaltijd over, vooral dan jongeren. Zo blijkt uit een Gentse studie (2) dat slechts 1 tiener op de 10 een ontbijt neemt die naam waardig!

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het ontbijt overslaan geen manier om te vermageren, wel integendeel.

Een lege maag... doet je verdikken!

Naar aanleiding van de 43ste Jaarconferentie van de AHA (American Heart Association, 6 maart 2003) over de Epidemiologie en de Preventie van Hart- en Vaatziekten stelde een Amerikaans onderzoeksteam van de beroemde Harvard Medical School (Boston, VS) dat wie elke dag stevig ontbijt, minder kans loopt op zwaarlijvigheid of suikerziekte.

In deze studie werden ongeveer 2.700 jongvolwassenen tussen 25 en 37 jaar gedurende 8 jaar medisch gevolgd. En wat bleek? Wie elke dag een ontbijt nam, liep 35 tot 50 % minder kans om zwaarlijvig of insulineresistent te worden dan "slechte ontbijters" (slechts twee keer per week of minder). Bij insulineresistentie zijn de cellen minder gevoelig voor de werking van insuline, het hormoon dat een uiterst belangrijke rol speelt bij de regeling van de bloedsuikerspiegel. Deze verlaagde gevoeligheid is één van de voortekens van suikerziekte.

De eetlust beter onder controle

Volgens dr. Mark A Perreira (de hoofdcoördinator van de studie) helpt een goed ontbijt zwaarlijvigheid en suikerziekte vooral te voorkomen omdat de eetlust dan beter onder controle is in de loop van de dag. Als het lichaam immers van bij het begin van de dag geen voedsel krijgt, heeft het de neiging om zijn "schade in te halen" tijdens de volgende maaltijden (tussendoortjes of hoofdmaaltijden), door meer energie op te slaan en er minder te verbruiken. Met als gevolg dat wie slechts een karig ontbijt neemt, minder calorieën verbrandt.

Niet alleen de frequentie, ook de kwaliteit van het ontbijt is belangrijk. Zo bleek uit de studie dat volkorengranen de kans op zwaarlijvigheid en insulineresistentie verminderen, in tegenstelling tot geraffineerde granen (wit brood bijvoorbeeld). Ontbijten is goed, een "goed" ontbijt nemen nog beter: bij voorkeur volkorengranen, een zuivelproduct, een stuk fruit of vers vruchtensap en een warme drank.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/03/2003 - 00h00 (1) Dimarso-enquête, november 1998, bij 998 Belgen tussen 18 en 65 jaar. (2) Studie die de Universiteit van Gent in 1998 uitvoerde bij 345 jongeren tussen 11 en 18 jaar.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ