Wandelen is goed voor het hart en is ook na een hartinfarct in tal van opzichten heilzaam. Tekst en uitleg

Opnieuw beweging nemen, is een essentieel onderdeel van de behandeling na een hartinfarct, vooral als ze regelmatig gebeurt en aangepast is aan de mogelijkheden van uw lichaam. Het hart trainen door lichaamsbeweging is trouwens één van de beste preventiemiddelen tegen hart- en vaatziekten of hun recidieven.
Wandelen: het beste middel tegen de schadelijke gevolgen van sedentariteit
Sedentariteit is naast zwaarlijvigheid, roken en te veel bloedvetten één van de vier belangrijkste vijanden van het hart. Lichaamsbeweging is bijzonder heilzaam voor het hart na een infarct. De voorbije twintig jaar is bewezen dat de meeste patiënten die na een infarct regelmatig beweging nemen, weer een normaal sociaal leven kunnen leiden. Fysieke activiteit is goed voor het hart: ze heeft niet alleen een rechtstreeks effect op de hartspier, die niet liever wil dan getraind te worden, maar bestrijdt ook andere vijanden van het hart zoals hoge bloeddruk (beweging doet de bloeddruk dalen), overgewicht en te veel vetten of suiker in het bloed.
Wandelen: een absolute aanrader!
Lichaamsbeweging hoeft niet eens zo intensief te zijn om heilzaam te zijn voor onze "motor". Regelmaat: daar gaat het om. Deskundigen raden momenteel alle volwassenen aan om elke dag minstens een halfuur aan matige lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen in een stevig tempo (één keer dertig minuten of drie keer tien minuten). Wie een hartziekte heeft, moet zijn inspanningen uiteraard aanpassen aan de capaciteit van zijn hart. In dat geval zijn medisch advies en begeleiding aangewezen.