PUBLICITÉ

Ons botkapitaal: waarom hebben we eigenlijk vitamine D nodig?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Het antwoord is simpel: voor ons beendergestel! Als we ons leven lang sterke botten willen houden, moeten we absoluut vitamine D innemen. Zonder deze vitamine kan de kalk zich niet aan onze beenderen hechten. De tweede voorwaarde voor een sterk beendergestel is... regelmatig bewegen!

PUB

Hoe kweken we sterke botten en houden we ze ons hele leven sterk?


Als we het woord 'botten' horen, denken we automatisch aan kalk. Dat element is inderdaad onmisbaar voor de aanmaak van bot. Maar we vergeten daarbij gemakkelijk dat er een vitamine nodig is opdat de kalk zich aan het bot kan hechten en die vitamine is vitamine D. Daarnaast is ook sporten belangrijk, want zonder regelmatige lichaamsbeweging zou ons beendergestel niet echt in conditie zijn.

Waar vinden we vitamine D?


In onze voeding
We kunnen vitamine D uit onze voeding halen. Ze is vooral te vinden in lever van kabeljauw (heel lekker op een toast) en in vis, vooral dan zalm en paling. Andere zeevruchten die vitamine D bevatten, zijn sardines, tonijn, haring, schar, makreel, tong, ansjovis en oesters.

In de zon
Ons lichaam kan ook zelf vitamine D aanmaken. Maar daarvoor heeft het zon nodig. De productie van vitamine D gebeurt namelijk in de huid en onder invloed van de zonnestralen. Dat betekent nu niet dat u urenlang in de zon moet gaan liggen - op het gevaar af dat u huidkanker krijgt - om genoeg vitamine D te krijgen. Een tiental minuten per dag volstaan.

Toch komen tekorten aan vitamine D heel veel voor, vooral 's winters als het zonlicht zwak is. Naar schatting vier op de vijf mensen zouden dan een tekort aan vitamine D hebben.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00 National Institute of Health Osteoporosis & Related Bone Diseases National Resource Centre, www.osteo.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Welke vitamines hebben vrouwen nodig? Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

We hebben allemaal vitamines nodig. Maar sommige zijn voor vrouwen nog belangrijker. Een overzichtje van de vitamines die vrouwen zeker moeten nemen, en van de belangrijkste levensmiddelen waarin ze te vinden zijn.

Osteoporose: wat moet ik eten? Geüpdatet op 27/03/2012 - 14h29

Osteoporose is een typische ouderdomsziekte, maar er kan preventief iets aan gedaan worden nog voor de veertig in zicht komt. Voeding en lichaamsbeweging zijn de pijlers van de preventie van osteoporose . Een gedetailleerd overzicht.

Meer artikels