PUBLICITÉ

Online psychotherapeut: de eerste stap op weg naar een oplossing

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 18/01/2010 - 00h00
-A +A

Ontstaan in de Verenigde Staten, kennen online psychologische raadplegingen (via chat) ook in ons land steeds meer succes. Uiteraard vervangen deze gesprekken de klassieke raadplegingen niet, maar deze formule maakt de psychotherapie wel toegankelijk voor een ander publiek. Een publiek dat, zonder computerscherm, de stap nooit zou hebben durven zetten...

PUB

Psychologische raadplegingen: soms eenvoudiger op internet


Even telefoneren om een afspraak te regelen bij een psychotherapeut: dit lijkt eenvoudig, maar is in feite helemaal niet vanzelfsprekend. Voor sommigen is het al ondenkbaar te erkennen dat er een probleem zou kunnen zijn, laat staan om een afspraak te maken met een specialist ter zake. Anderen laten zich afschrikken door de afspraak zelf: stel u voor dat ze in de wachtkamer een kennis ontmoeten, wat moeten ze zeggen aan gezins- of familieleden die vragen waar ze naartoe gaan en dan heb je nog de psychotherapeut die ze nooit gezien hebben en aan wie ze nu plots hun leven moeten vertellen... En dan zijn er nog mensen die sowieso al niet graag telefoneren en voor wie dit een echte beproeving is. Delegeren is echter geen oplossing: de psychotherapeut (of de secretaresse) zal u vertellen dat de patiënt zelf voor zijn afspraak moet zorgen.

Online psychotherapeuten: een groot succes


De angst voor het onbekende en voor de reactie van andere mensen zorgt er vaak voor dat de patiënt aarzelt om op zoek te gaan naar een therapeut. En met wie moet hij een afspraak maken? Hoe moet hij een psychotherapeut kiezen? En hoe zit het met de therapie? Hoeveel kost een raadpleging? Het aanbod is zo ruim dat velen er het noorden bij verliezen en zich laten ontmoedigen. Dit verklaart ongetwijfeld waarom steeds meer mensen een beroep doen op online psychologische raadplegingen. Dimitri Haikin, psycholoog bij Psy.be (tot nu toe een van de weinige dergelijke diensten in België), getuigt: "Psy.be biedt voor € 40 online raadplegingen van 40 minuten aan. Deze dienst bestaat sinds twee jaar en kent zeer veel succes." Dankzij zijn ervaringen met jongeren op een radiozender, stortte deze enthousiaste psycholoog zich in het avontuur. "Ik heb gedurende drie jaar een programma gepresenteerd op een Franstalige radiozender. De jongeren mochten telefoneren om vragen te stellen en na de uitzending stelde ik telkens vast dat ze met tientallen op me aan het wachten waren op de chat... Ik besefte toen al dat de vraag groot was en dat internet een zeer interessant instrument kon zijn."

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 18/01/2010 - 00h00 Psy.be is op dit ogenblik enkel in het Frans beschikbaar. Er bestaan wel al plannen voor een Nederlandstalige versie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels