PUBLICITÉ

Ongevallen, zelfmoord en moord: alcohol op het beklaagdenbankje

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Af en toe veel alcohol drinken is een risicofactor voor ongevallen, zelfmoord en moord. De kans op een gewelddadige dood is groter bij mensen die af en toe veel drinken dan bij mensen die regelmatig veel alcohol drinken. Het risico stijgt nog meer na de leeftijd van 65 jaar.

PUB

In Groot-Brittannië werden meer dan 42.900 personen gedurende 7,5 jaar gevolgd om de gevolgen van alcoholconsumptie op de mortaliteit (of sterfte) door ongevallen, zelfmoord of moord te evalueren. De conclusie is geen verrassing. De mortaliteit door één van die oorzaken was lager bij de mensen die geen of weinig alcohol dronken (186/100.000 volwassenen ouder dan 18 jaar) dan bij de regelmatige drinkers (283/100.000) of ex-drinkers (502/100.000).

De gelegenheidsdrinker loopt gevaar!

De studie toont onder meer aan dat die mortaliteit bijzonder hoog is, niet zozeer bij regelmatige drinkers, maar bij mensen die af en toe veel alcohol drinken. Het risico stijgt met de leeftijd en wordt bijzonder hoog na de leeftijd van 65 jaar. Volgens de auteurs komt dat doordat de geestelijke vermogens en de lichamelijke capaciteiten vanaf die leeftijd geleidelijk verminderen, terwijl bejaarde mensen vaker geneesmiddelen nemen die kunnen interfereren met de effecten van alcohol. Maar ook jongere mensen van 18 tot 24 jaar lopen een risico als ze af en toe veel alcohol drinken, waarschijnlijk doordat ze nog geen tolerantie voor alcohol vertonen, zoals personen die regelmatig te veel drinken of hebben gedronken, maar ook doordat de alcoholconsumptie gewoonlijk buitenshuis plaatsvindt zodat die jongeren terug naar huis rijden met een hoog alcoholgehalte in het bloed.

Overdaad schaadt

In de studie werd geen toename van de mortaliteit door ongevallen, zelfmoord of moord vastgesteld bij personen die regelmatig (lees: dagelijks) meer dan 5 glazen alcohol drinken, in vergelijking met mensen die ‘maar' 3 of 4 glazen per dag drinken.

Dat komt waarschijnlijk doordat het risico reeds zeer significant is en nagenoeg een plafond bereikt vanaf 3 tot 4 glazen per dag.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00 Dawson A.D., Alcohol and mortality from external causes. Journal of Studies on Alcohol, 2001, 62: 790-797. CFES, Alcool Actualités, Nr. 7, mei/juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfmoord in Vlaanderen neemt toe Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Zelfmoord is een probleem dat iedereen aanbelangt. Eind vorig jaar heeft Vlaams Minister van Volksgezondheid Mieke Vogels in Antwerpen 900 personen bijeengebracht om daarover te discussiëren.

Alcohol: schadelijker dan men denkt Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Alcohol wordt - nog beter dan tabak - goed aanvaard in onze maatschappij, hoewel dit stilaan begint te veranderen. Alcohol krijgt soms zelfs gunstige eigenschappen toegeschreven: alcohol zou het cardiovasculaire risico verlagen, de zgn. Franse parado...

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Meer artikels