PUBLICITÉ

De ongemakken van zelfbruiners omzeilen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2015 - 12h27
-A +A

De texturen, formules en presentaties van zelfbruiners zijn er de voorbije jaren gelukkig op vooruitgegaan.

Toch moet u dit "wonderproduct" door en door kennen om het goed te kunnen gebruiken, kwestie van enkele ongemakken te voorkomen.

PUB

De grootste fout bij het gebruik van zelfbruiners...

... Is vaak het overmatige gebruik van dit product, waardoor de huid oranje verkleurt of veel te bruin wordt. Daar bestaan echter heel wat remedies tegen. De eenvoudigste is: wachten tot het effect van de zelfbruinerspontaan vervaagt, wat ongeveer één week duurt.

Deze optie is perfect haalbaar wanneer u de "geteisterde" zone makkelijk kunt bedekken, maar is minder evident als het om het gezicht gaat.
Om dat probleem op te lossen, kunt u een zachte peeling aanbrengen op uw huid.

Als u de fout vroeg genoeg inziet, kunt u een deel van het te veel aangebrachte product verwijderen door uw gezicht verschillende keren te wassen met een reinigingsmelk; dat zou al een groot deel van het overtollige product moeten wegwerken.

Wat de rest van uw lichaam betreft, is de procedure dezelfde: een lichaamspeeling of, als u door uw voorraad heen bent: citroensap, want dat heeft een licht verhelderende en peelende werking (nadien wel grondig afspoelen).

Ander probleem waar vrouwen wel eens over klagen: zelfbruiners zouden acneopstoten bevorderen. Dat is alleen het geval als het product in kwestie vettig is en olie bevat (wat steeds minder het geval is). Om dit te vermijden, kiest u uitsluitend producten met de vermelding "niet-comedogeen".

Minder bruin dan vroeger?

Laatste nadeel: misschien krijgt u op een dag wel de indruk dat uw zelfbruiner minder goed werkt dan voordien. Dat komt wellicht omdat u gewoon bent geraakt aan een bruine teint, al kunnen ook andere factoren een rol spelen.

  • Een begonnen tube moet u zo snel mogelijk opgebruiken, want de kwaliteit van het product vermindert geleidelijk (na verschillende maanden dreigt u niet langer hetzelfde resultaat te bereiken).
     
  • Bij vrouwen die vaak en gelijktijdig cosmetica gebruiken op basis van fruitzuren, vermindert het effect van hun zelfbruiner soms, gewoon omdat die producten een onopvallend, maar permanent peelend effect hebben.
     
  • Andere producten, zoals sunblocks, sommige balsems en zeer dikke "fonds de teint", kunnen een fysieke barrière vormen waardoor de zelfbruiner niet in de huid kan dringen en dus zijn werk niet kan doen. Vandaar dat u een zelfbruiner altijd moet aanbrengen op een droge, afgeschminkte huid, liefst vlak na het peelen.
Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 01/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2015 - 12h27
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfbruinende crèmes: voor of tegen? Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

De zelfbruinende crèmes die de markt overspoelen, zijn verleidelijk voor wie al enigszins gebruind op zijn vakantiebestemming wil aankomen of het hele jaar door met een bruine teint wil rondlopen. Maar zijn ze ook doeltreffend, en vooral: houden ze g...

Een bruine teint meteen na de winter? Gemakkelijk! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Een mooie teint krijgen is zelfs mogelijk zonder uv-stralen, die medisch gezien af te raden zijn. Om een overdreven bruine kleur te vermijden in deze periode waarin de rokken al korter worden, maar waarin de zon nog niet de tijd gehad heeft om haar w...

Tips om langer bruin te blijven Geüpdatet op 04/08/2015 - 17h02

Wilt u uw bruin kleurtje na de vakantie zo lang mogelijk houden? Met de juiste behandeling en goede producten moet dat lukken! Enkele tips om ook in het najaar nog te kunnen uitpakken met een mooi bruin tintje .

Voor elk huidtype, een aangepaste fond de teint Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h39

Fond de teint dient eigenlijk niet om er goed uit te zien, het is eerder een product dat deel uitmaakt van de esthetische verzorging van de huid. Behandelen, maskeren, hydrateren, uv-filter, anti-age: ontdek de fond de teint die u het meest geschikt...

Meer artikels