PUBLICITÉ

Onfrisse adem: het hoe en het waarom

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00
-A +A

Een slechte adem, in medische termen 'halitose' genoemd, gaat gepaard met een misselijkmakende geur vanuit de mond. Het probleem is gemakkelijk te herkennen, maar het is soms veel moeilijker vast te stellen vanwaar de geur precies afkomstig is. Bovendien zijn de mogelijke oorzaken zeer talrijk.

PUB

Levensmiddelen met een uitgesproken smaak en geur

Sommige levensmiddelen zoals look en ajuin kunnen een slechte adem veroorzaken omdat zij voedselresten tussen de tanden achterlaten. Zij bevatten bovendien ook chemische stoffen (vluchtige oliën), die tijdens de spijsvertering door het bloed worden opgenomen en vervolgens de longen bereiken. Wanneer wij dan uitademen, verspreiden we een onaangename geur. Deze geur, die dus uit de longen komt en via de mond wordt uitgeademd, blijft aanwezig tot het einde van de spijsvertering.
De oplossing bestaat er dus in dergelijke voedingsmiddelen te vermijden.
Het is ook belangrijk te weten dat roken en alcohol drinken de slechte adem nog versterkt.

Tandbederf, abcessen en tandvleesontsteking

Tandbederf en andere mondinfecties, die dikwijls het gevolg zijn van een verwaarloosde mondhygiëne, kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem.
Een goede mondhygiëne tweemaal per dag (of nog beter na elke maaltijd) kan nog aangevuld worden met antimicrobiële mondbaden om cariës (tandbederf) en gingivitis (tandvleesontsteking) te voorkomen. Uiteraard moet elk probleem aan het gebit of het tandvlees verzorgd worden door een tandarts en vervolgens in het oog gehouden worden via controleraadplegingen. Ook het tandsteen moet minimum eenmaal per jaar verwijderd worden.
Een slechte mondhygiëne kan ook aan de basis liggen van een misselijkmakende geur die uit de mond afkomstig is. Voedselresten op de tanden, het tandvlees en de tong verspreiden bij ontbinding een onaangename geur.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00 Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine (Praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), uitg. Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een persoon op de twee heeft een slechte adem Geüpdatet op 23/01/2007 - 00h00

Een slechte adem of halitose zoals professionelen het noemen, komt erg vaak voor en is de beweegreden voor heel wat consultaties. Er zijn veel factoren die een slechte adem kunnen veroorzaken, van mondhygiëne tot en met tandaandoeningen en andere zie...

Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Geen paniek bij halitose of onfrisse adem! Gepubliceerd op 12/05/2015 - 11h51

Niets is zo onaangenaam als een slechte adem . Het probleem kan zich ontwikkelen tot een echte lijdensweg, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Toch hoeft u niet te panikeren. Enkele trucjes en eenvoudige maatregelen volstaan al om uw mond een nieu...

Meer artikels