PUBLICITÉ

Onevenwichtige voeding bij kinderen: hoe kunnen we de trend omkeren?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/10/2007 - 00h00
-A +A

De toename van overgewicht en obesitas bij kinderen is vooral te wijten aan de voeding (daarnaast ook aan te weinig beweging). Over het algemeen is de voeding van kinderen onevenwichtig: te veel eiwitten bij de allerkleinsten, bij kinderen boven de 3 jaar te veel vetten, niet genoeg complexe koolhydraten en te veel slechte suikers. De ouders moeten erover waken om deze drie slechte tendensen om te buigen.

PUB

Deze drie trends in onze eetgewoonten zijn nefast voor de gezondheid van de kinderen. Enkele tips om het tij te keren:

Minder eiwitten (vlees, vis, eieren)

Tot de leeftijd van 2 jaar: niet meer dan 2 eetlepels per dag.
Vanaf 3 jaar: 3 eetlepels of één ei per dag (30 tot 40 gram)
Tussen 4 en 10 jaar: 60 tot 80 gram

Minder vet vanaf 3 jaar

Voor 3 jaar moeten kinderen vetten in een correcte verhouding opnemen (40-45% van de totale calorietoevoer), want die zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van de hersenen. Geef een kind onder de 3 jaar nooit eetwaren met verminderd vetgehalte.
Na 3 jaar moet de vettoevoer verminderen (30-35% van de totale calorietoevoer). Kinderen krijgen tegenwoordig te veel verzadigde vetzuren binnen via gebakjes, taart, hartige taarten en gefrituurde producten. Dat verbruik zou wel omlaag moeten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/10/2007 - 00h00 Newsletter van het Franse JIM / Spécial La nutrition des enfants / Observatoire du pain, 19 september 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zes voedingstips voor kinderen en tieners Gepubliceerd op 01/12/2016 - 10h09

Snoepen, het ontbijt overslaan, te veel gezoete dranken, tussendoortjes... het zijn allemaal slechte eetgewoonten die tot overgewicht kunnen leiden. Hieronder vindt u enkele voedingstips om beter in de voedselbehoeften van uw kind en/of tienerzoon of...

Het gewicht van fastfood... Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Fastfood vind je in grote steden op alle hoeken van de straat, waar ook ter wereld... Jongeren die voortdurend fastfood verorberen uit het vuistje, moeten echter weten dat ze bijzonder ongezond eten...

Voor een geslaagde schoolstart Gepubliceerd op 20/07/2015 - 15h06

U kunt uw kind helpen bij een geslaagde schoolstart , met kleine middelen of grotere middelen zoals het aannemen van andere gewoonten. Vooral het aantal uren slaap en de voeding moeten in de gaten gehouden worden.

Toename van het aantal leverziektes bij kinderen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h52

Het zou fout zijn te denken dat leververvetting (een ophoping van vet in de lever) een ziekte is die alleen bij volwassenen voorkomt, met name bij mensen met overgewicht en/of diabetes. Ook bij kinderen komt deze leverziekte - hepatische steatose met...

Meer artikels