PUBLICITÉ

Onderzoeken in de zwangerschap: mijn traject

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/01/2012 - 10h36
-A +A

Om de zwangerschap probleemloos te laten verlopen, moet ze worden opgevolgd. Dat gebeurt met een hele reeks onderzoeken zoals bloedonderzoekenurinetestsechografieën en andere aanvullende onderzoeken van de prenatale diagnostiek. Een kort overzicht van de onderzoeken die in de loop van uw  zwangerschap regelmatig zullen terugkeren.

 

PUB

Onderzoek bij de eerste raadpleging van de zwangerschap

De eerste raadpleging tijdens de zwangerschap vindt best voor het einde van de tweede maand van de zwangerschap plaats. Dit onderzoek kan langer uitvallen dan de andere omdat de arts een volledig beeld van uw toestand wil krijgen. Hij zal u vragen naar uw persoonlijke en familiale antecedenten, naar uw leeftijd, uw leef- en werkomstandigheden,  hoe u zich verplaatst, hoe uw vorige zwangerschappen zijn verlopen, enz. Hij zal ook een klinisch onderzoek uitvoeren om na te gaan of alles goed gaat. Hij zal u ook vragen te stoppen met roken en geen alcohol meer te drinken. Tot slot zal hij de urine- en bloedonderzoeken voorschrijven en uw volgende afspraken vastleggen (1 raadpleging om de maand en 3 echografieën). Bij die afspraken controleert hij ook uw gewicht, bloeddruk, de groei van uw baarmoeder en de sluiting van de baarmoederhals.

 

Mijn bloed- en urineonderzoeken

Bij het eerste bloedonderzoek wordt uw bloed getest op bloedgroep, rode bloedcellen (opsporen van bloedarmoede), antistoffen van rodehond, toxoplasmose, hepatitis B en C en hiv (aidsvirus). Als u niet immuun bent voor toxoplasmose, zal de arts elke maand wat bloed afnemen. Hij zal ook één keer per maand uw suiker controleren en eiwitten in uw urine opsporen. In de zesde maand volgt dan een nieuw onderzoek om bloedarmoede op te sporen en wordt u ook gescreend op diabetes.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 10h36 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 10h36
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's... Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in...

Meer artikels