Onderzoeken in de zwangerschap: mijn traject

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/01/2012 - 10h36
-A +A

PUB

Mijn echografieën

De echografieën zijn niet gevaarlijk voor het kind, maar uit voorzorg mijdt u toch beter echografieën puur voor het plezier (voor een video in 3D als souvenir van de baby). Die zijn medisch gezien totaal overbodig en louter commercieel.

  • De eerste echografie wordt gemaakt in de 12e of 13e week na het uitblijven van de maandstonden: eerste visuele contact met het kind, bepalen van de datum van het begin van de zwangerschap, meten van de foetus en van de nekplooi, diagnose van een eventuele tweelingzwangerschap.
  • De tweede echografie gebeurt rond de 22e week en concentreert zich op de morfologie. Deze echo onderzoekt het geraamte, de organen, zoekt naar eventuele afwijkingen, controleert de groei, bekijkt de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta… Ook het geslacht van de baby kan tijdens deze tweede echografie worden bepaald.
  • De derde echografie vindt plaats in of rond de 33e week. De echo bekijkt de ligging van de baby en van de placenta, controleert de groei en de hoeveelheid vruchtwater en bepaalt ook het gewicht van het kindje (normaal gewicht tussen 2,6 en 4,3 kg). Bij deze derde echografie wordt ook een dopplertest verricht (doorbloeding navelstreng) om te zien of het kindje goed gevoed wordt.

 

Mijn raadpleging in de negende maand

Bij deze laatste raadpleging in de zwangerschap worden de elementen van de bevalling bekeken: omtrek bekkenbodem, ligging van het kind, vaginaal uitstrijkje ter opsporing van B-streptokokken, monitoring (sommige kraamafdelingen registreren de hartslag van de baby en de contracties van de baarmoeder). Ook een pre-anesthesieraadpleging moet worden vastgelegd, ook als er geen epidurale verdoving wordt overwogen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 10h36 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 10h36
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB