PUBLICITÉ

Ondervoeding en de ziekte van Alzheimer gaan hand in hand

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/04/2008 - 00h00
-A +A

Er bestaat een rechtstreeks verband tussen ondervoeding en de ziekte van Alzheimer. Maar gewichtsverlies bij iemand met de ziekte van Alzheimer werkt het ziekteproces nog eens in de hand en versnelt ook de effecten ervan. De enige oplossing is om de ondervoeding zo snel mogelijk vast te stellen, zodat er voedingssupplementen kunnen worden voorgeschreven.

PUB

Alzheimer en ondervoeding, een hechte relatie

30 tot 40% van de Alzheimerpatiënten valt af. Een van de vaak voorkomende gevolgen is dat de zieke ondervoed raakt. Maar gewichtsverlies werkt het proces van de ziekte van Alzheimer in de hand, waardoor patiënten sneller in een instelling moeten worden opgenomen of zelfs sterven. Ondervoeding vergroot ook het risico op valpartijen, infecties, vermoeidheid, depressies…
Wat er moet gebeuren is simpel: de ondervoeding vroegtijdig opsporen zodat er kan gestart worden met een behandeling. Niemand kan gedwongen worden om te eten. Maar er bestaan wel gepaste voedingssupplementen.

Alles draagt bij tot ondervoeding...

Mensen met Alzheimer kunnen zelfs vergeten dat ze honger hebben!
Eerst kunnen ze hun boodschappen niet meer doen, kunnen ze niet meer plannen welke aankopen er nodig zijn om een maaltijd te bereiden. Daarna kunnen ze de groenten niet meer schoonmaken of de huishoudtoestellen hanteren, omdat de geleidelijk verslechterende coördinatie van de bewegingen het stap voor stap klaarmaken van de maaltijden onmogelijk maakt. En uiteindelijk vergeten ze te eten. Daar komen nog eens de mond- en tandproblemen bij, de problemen met de smaak- en reukzin en tal van andere factoren die bijdragen tot een verminderende eetlust.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/04/2008 - 00h00 Franse nationale week voor opsporing van ondervoeding bij senioren, van 23 tot 28 juni 2008, www.depistage-denutrition.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels