PUBLICITÉ

Ondervoeding: een reëel risico bij 70-plussers. Oorzaken en symptomen…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/09/2016 - 15h34
-A +A

Volgens een onderzoek bij 70-plussers, loopt 45% van de ouderen een reëel risico op ondervoeding en is 12% van de ondervraagden ondervoed. Genoeg redenen om ons zorgen te maken over onze naasten…

Ondervoeding bij senioren: het is belangrijk waakzaam te blijven en aan de alarmbel te trekken bij de eerste symptomen.

PUB

Ondervoeding bij 70-plussers: alarmerende cijfers

Wat is 'ondervoeding'?

Ondervoeding is een voedingstoestand waarbij een tekort aan energie, eiwitten en andere nutriënten het risico kan verhogen op futloosheid, vermindering van de spiersterkte, infecties, complicaties bij ziekte, een trager herstel en zelfs op overlijden!

Ondervoed zijn, het lijkt paradoxaal in onze westerse wereld waar steeds meer mensen kampen met de gevolgen van overvoeding zoals overgewicht, diabetes, een te hoge cholesterol enz.

Uit recente cijfers echter blijkt dat 12% procent van de 70-plussers in ons land ondervoed is. Daarnaast loopt 45 procent een ernstig risico om ondervoed te geraken. Dat zijn zorgwekkende cijfers, die de vraag doen rijzen of er een verband bestaat tussen ouder worden en ondervoeding.

Ondervoeding bij ouderen: oorzaken en symptomen

Uiteenlopende oorzaken

Het ouder worden an sich is niet de oorzaak van ondervoeding, de oorzaken kunnen divers zijn. Maar met de leeftijd worden de factoren die ervoor zorgen dat ouderen minder voedsel opnemen wel talrijker:

  • een verandering van smaakbeleving -al dan niet door het gebruik van medicatie- optreden,
  • slik- of kauwproblemen,
  • motorische gebreken,
  • intellectuele achteruitgang,
  • depressie (bv. isolement na verlies van partner),
  • ontoereikende financiële middelen enz.

De alarmsignalen
Het belangrijkste alarmsignaal van ondervoeding is onbedoeld gewichtsverlies: meer dan 3 kg in één maand of meer dan 6 kg in zes maanden.
Andere symptomen die op ondervoeding kunnen wijzen zijn: moeheid, apathie, een ingevallen gelaat, dof haar, een droge huid, slappe handdruk, verminderde sociale interactie, geen interesse in de omgeving enz.
“Het is de taak van de huisarts om ondervoeding te detecteren en de ouderen dan door de sturen naar een diëtist” zegt Karin Delanghe, verantwoordelijke dieetafdeling UZ Brussel.

Als u deze alarmsignalen bij uw ouders of een van uw bekenden opmerkt, verwittig dan zo snel mogelijk de arts. Het klinkt als een cliché, maar ook op oudere leeftijd blijft voorkomen beter dan genezen.

Initialement publié par Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 09h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/09/2016 - 15h34

Met dank aan Karin Delanghe, verantwoordelijke dieetafdeling UZ Brussel. Coene, I. (2011) Diëtisten in de weer tegen ondervoeding. VDiTo een initiatief van en voor diëtisten. In: Nutrinews, nr. 1, pp. 9-16. Gezond eten en genieten na de 60. Tips en tricks voor 60-plussers. Brussel: NICE – Nutrition Information Center, 2011, p. 8. Instituut Danone (2007). Voeding en derde leeftijd. Eén op de tien ouderen is ondervoed. In: De Standaard, 22/08/2013, p. 9.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Belgische ziekenhuizen: gevaar voor ondervoeding Gepubliceerd op 04/12/2015 - 11h55

Ondervoeding is een te weinig bekend probleem bij ziekenhuispatiënten in België. In elk ziekenhuis van het land zijn nochtans twee tot zes van de tien patiënten ondervoed. Dat is in de eerste plaats gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar het kost de...

Meer artikels