PUBLICITÉ

Onberispelijke mond- en tandhygiëne: waarom is het zo belangrijk?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

Om gezond tandvlees, mooie tanden en een frisse adem te hebben! Maar er is nog meer. Een onberispelijke mond- en tandhygiëne helpt ook bij de preventie van hartinfarcten, cerebrovasculaire accidenten, diabetes en zelfs bepaalde ademhalingsaandoeningen.

PUB

Tandverzorging: ook om chronische ontstekingsziekten te voorkomen

Welk mechanisme zorgt ervoor dat de gezondheid van de tanden een invloed kan hebben op het risico op een hartinfarct of diabetes? De mond is de deur naar het organisme. Elke microbiële infectie kan, via de ontsteking die ze veroorzaakt, op lange termijn tot ontstekingsaandoeningen leiden. Dat is bijvoorbeeld het geval met cardiovasculaire aandoeningen, maar ook met chronische ademhalingsziekten.
Onderzoekers zijn formeel: gingivitis (een ontstekingsziekte van het tandvlees) verdubbelt het risico op een infarct en een vasculair accident, verdubbelt tot verviervoudigt het risico op diabetes en maakt het risico op chronische ademhalingsaandoeningen twee tot vijf keer groter.

Instrumenten voor een goede mond- en tandhygiëne

Een minimale mondhygiëne berust op het zorgvuldig poetsen van de tanden en de ruimten tussen de tanden gedurende drie minuten, twee a drie keer per dag en na elke maaltijd. Maar er zijn nog meer middelen om mond en tanden te verzorgen.

  • Monddouches: gebruik bij voorkeur een ontsmettend product op basis van chloorhexidine. Na het tandenpoetsen, een à twee keer per dag.
  • Flosdraad: om de ruimten tussen de tanden schoon te maken. Er bestaat ook flosdraad met was die minder agressief is voor het tandvlees. Is er veel ruimte tussen de tanden dan maakt u best gebruik van interdentale borsteltjes.
  • Een waterpik of elektrische monddouche. Dit apparaat kan bijdragen tot een doeltreffender schoonmaak van de tanden.
  • Een tongschraper: dit instrumentje wordt nog niet vaak gebruikt omdat veel mensen het niet kennen. U moet weten dat tandsteen ook voorkomt op de rug van de tong waardoor die een witachtige neerslag vertoont die vaak de oorzaak is van een onfrisse adem. Het dagelijks gebruik van een tongschraper volstaat om er komaf mee te maken. Als men geen tongschraper heeft kan men de klus ook klaren meteen tandenborstel.
  • Fluor: in geval van recidiverende cariës, kan men het tandglazuur sterker maken met een tandpasta met een bepaalde dosis fluor, een dosis die hoger is dan 1.500 ppm. Die tandpasta is uitsluitend te koop bij de apotheek en mag niet gebruikt worden door kinderen. De dosis fluor voor kinderen van twee tot zes jaar mag niet hoger zijn dan 500 ppm en niet hoger dan 1.500 ppm voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar.

    Maar hoeveel en hoe vaak u deze middelen ook gebruikt, een bezoek aan de tandarts (een à twee keer per jaar) is en blijft aangewezen. In geval van een probleem, maakt u best meteen een afspraak.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/05/2007 - 00h00 Ann. Perio. Proceedings of the Periodontal-systemic connection: A state of the science symposium, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vertroetel uw tanden! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar na...

Een onfrisse adem? Schraap je tong! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 13h00

Om een slechte of onfrisse adem te vermijden, moet je er een correcte mond- en tandhygiëne op nahouden, maar ook het tongschrapen wordt aanbevolen. Hoe moet je dat doen en waarom?

Meer artikels