PUBLICITÉ

Omkeerbare contraceptie op lange termijn

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00
-A +A

Veel vrouwen denken dat tubaire sterilisatie (afbinden van de eileiders) de enige onfeilbare contraceptiemethode is op lange termijn. Er bestaan echter andere methoden die minstens even betrouwbaar zijn en bovendien tenietgedaan kunnen worden, waardoor de vrouw later nooit spijt hoeft te krijgen.

PUB

Een werkgroep met acht Belgische topacademici vergeleek alle contraceptiemethoden op lange termijn en concludeerde dat tubaire sterilisatie vandaag slechts gerechtvaardigd is als alle andere methoden zijn uitgesloten. Als de vrouw ervoor kiest om haar eileiders te laten afbinden, moet ze dat doen met kennis van zaken.

Tubaire sterilisatie

Gezien het toenemende aantal scheidingen is voorzichtigheid geboden alvorens een onomkeerbare contraceptiemethode voor te stellen. Een zwangerschap die bij de ene partner uitgesloten wordt, kan evengoed wel gewenst zijn bij een andere partner. Heel wat vrouwen hebben er nadien spijt van dat ze zich hebben laten steriliseren en houden er dan ook vaak een depressie of stress aan over. De eileiders kunnen weliswaar in 50 tot 85 % van de gevallen weer vrijgemaakt worden, maar er is geen enkele waarborg dat de vrouw opnieuw vruchtbaar wordt, en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bedraagt 2 tot 10 %. Bovendien vereist deze methode een chirurgische ingreep onder volledige verdoving, wat voor de patiënte aanzienlijke risico's inhoudt. Vandaar dat acht Belgische universiteitsprofessoren de noodzaak benadrukten om vrouwen beter te informeren over definitieve of langetermijncontraceptie. De pil komt in dit rapport niet in aanmerking, want de betrokken vrouwen willen een contraceptiemethode waarbij ze zelf gedurende lange tijd niets hoeven te doen. Elke dag de pil nemen is dus uitgesloten.

De andere contraceptiemethoden

De werkgroep concludeerde dat het klassieke spiraaltje, het intra-uterien systeem (Mirena) en armimplantaten op lange termijn minstens even betrouwbaar zijn als sterilisatie. Deze systemen worden geplaatst zonder ingreep, behalve dan het implantaat, dat een kleine interventie vereist onder plaatselijke verdoving. Bovendien wordt de vruchtbaarheid bijna onmiddellijk hersteld na het verwijderen van het implantaat, het spiraaltje of het intra-uterien systeem.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00 Persdossier Mirena, Schering, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Anticonceptie: zorgt de pil voor haaruitval? Gepubliceerd op 09/09/2013 - 17h01

Haaruitval is een verschijnsel dat altijd moeilijk te aanvaarden is, zowel voor mannen als voor vrouwen. Men hoort vaak zeggen dat de anticonceptiepil tot haaruitval kan leiden... Is dat een mythe of is het werkelijkheid?

Het spiraaltje: hét voorbehoedmiddel bij uitstek? Geüpdatet op 11/01/2005 - 00h00

Het spiraaltje is een uitstekend voorbehoedmiddel dat helaas te weinig gebruikt wordt omdat er nog altijd een aantal vooroordelen over bestaan. Toch is het een eerstaangewezen methode die voor alle vrouwen geschikt is, ook als ze nog geen kind hebben...

Meer artikels