PUBLICITÉ

Omega 3: kies voor biologisch!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2016 - 10h00
-A +A

Iedereen zou er baat bij hebben om zijn omega 3-verbruik op te krikken. Maar de voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten - vooral vette vis en noten - zijn niet bij iedereen vaste waarden op het menu. Maar er is een alternatief: de hoeveelheid omega 3 in ons vlees en onze melk verhogen…

PUB

Biologisch brood en biomelk bevatten meer omega3

Om meer omega 3 uit ons vlees en onze melk te halen, volstaat het om biologische producten te kiezen. Dat is toch het besluit dat twee recente Europese studies formuleren. Ze hebben de resultaten van een heleboel vroegere studies naast elkaar gelegd en zijn tot de conclusie gekomen dat voor vlees en melk de vetzuurprofielen beter zijn in bioproducten, en dat die meer bepaald meer omega 3 bevatten.

Het verschil is wel niet zo heel groot: de aparte analyses per product leverden bijvoorbeeld voor melk geen enkel significant verschil op tussen biologische en niet-biologische melk. Maar als de resultaten van alle producten samen worden gelegd, blijkt toch dat we bijvoorbeeld 69% alfa-linoleenzuur binnenkrijgen als we biologische melk drinken en 23% meer omega 3 als we biologisch vlees eten.

Waarom bevatten bioproducten meer omega 3?

Die hogere waarden hebben te maken met het voer dat de dieren krijgen die zonder pesticiden opgroeien. Omega 3 van dierlijke oorsprong wordt namelijk niet rechtstreeks door de dieren afgescheiden, maar komt uit hun voeding. Op biologische boerderijen staan de dieren vaker buiten en eten ze gras. In de traditionele landbouw staan de dieren meestal binnen en krijgen ze graan te eten. Gras bevat meer omega 3 dan granen, en het resultaat is dus op ons bord te meten…

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Vlees in al zijn vormen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Vlees ligt vandaag onder vuur. Wat is er van aan van die kritiek? Moeten we vlees uit onze voeding schrappen of volstaat het om er wat minder van te eten? Wat moeten we weten over vlees ?

De omega 3-top tien van levensmiddelen Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h33

Iedereen weet intussen al wel dat vis veel omega 3 bevat. Maar er zijn nog producten die onze dagelijkse behoefte kunnen helpen dekken. We zetten de tien levensmiddelen met het hoogste omega 3 -gehalte op een rijtje. Zet ze regelmatig op uw menu en p...

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Geüpdatet op 17/06/2014 - 11h32

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6. Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Meer artikels