PUBLICITÉ

Omega 3 en look in de strijd tegen cholesterol

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 18h33
-A +A

Omega 3 en look worden vaak bejubeld vanwege hun gunstige werking op de bloedvetten.

Maar de doeltreffendheid ervan blijft omstreden...

PUB

Cholesterol: een kwestie van evenwicht

Cholesterol is niet zomaar een cijfer. Het is een stof die gevaarlijk kan zijn als hij zich neerzet op de vaatwanden, want dan stijgt het risico op hart- en vaataandoeningen aanzienlijk. Maar als het cholesterol in de bloedstroom blijft bewegen, is er geen enkel probleem. Daarom zijn de artsen in de eerste plaats geïnteresseerd in de manier waarop het cholesterol circuleert en is het cholesterolgehalte zelf eerder van ondergeschikt belang. Als het cholesterol vastzit aan zogenaamde high-density-lipoproteïnes of HDL, is dat een goede zaak voor onze gezondheid. Als het cholesterol verbonden is met low-density-lipoproteïnes of LDL, is er een gevaar.

Het is al lang bekend dat de voeding het cholesterolgehalte beïnvloedt. Sommige voedingsmiddelen worden ook aanbevolen om het cholesterolgehalte te verlagen. Maar dat is soms ten onrechte. We geven twee voorbeelden.

Omega 3: goed voor het hart

Omega 3 heeft de reputatie goed te zijn voor het hart. Mensen die er veel van nemen, zouden namelijk beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Maar die heilzame invloed is nog niet verklaard. Zo blijkt dat sommige omega 3-vetzuren de LDL-waarden verhogen, wat de kans vergroot dat het cholesterol in de bloedvaten wordt afgezet! Neem dus zeker niet zomaar voedingssupplementen van omega 3 als uw cholesterol te hoog is. Praat er liever eerst over met uw arts.

Omega 3 is nog altijd goed voor de gezondheid

Voorzichtigheid is dus geboden voor voedingssupplementen op basis van omega 3, maar  de omega 3 in voedingswaren blijft hoe dan ook heel nuttig. 

Wat zijn de belangrijkste bronnen van omega 3?

  • Vette vis zoals makreel (één portie bevat tot 6 mg omega 3), zalm, tonijn, forel, sardientjes, haring. Deze vis bevat bovendien ook veel meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine A, D, B3, B6 en B12, kalium, ijzer en jodium.
  • Lijnzaad en lijnzaadolie, maar ook koolzaad- en walnotenolie.

De WGO raadt een dagelijkse consumptie van 1,2 tot 1,6 g omega 3 aan. Dat is makkelijk haalbaar door twee tot drie porties vette vis per week te eten en regelmatig omega 3-houdende noten en oliën te consumeren. Als onze voeding toch niet de aanbevolen hoeveelheden levert - en dat is voor heel wat mensen het geval -, zijn voedingssupplementen op basis van vis een alternatief om het chronische tekort aan omega 3 te compenseren.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 18h33

(2) Ried, J. et al., Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99. doi: 10.1111/nure.12012. Epub 2013 Mar 7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ