PUBLICITÉ

Omega 3 en 6, een wondermiddel?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/06/2011 - 17h43
-A +A

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen van dat slag die verwijzen naar de vetzuren met hun alom geprezen eigenschappen. Maar zijn het ook echte wondermiddelen?

PUB

Waar dient omega voor?

Voor alles, of toch bijna alles! Deze vetzuren komen tussenbeide in onze miljarden cellen en op alle niveaus - in de ontwikkeling, de groei en de voortplanting. Geen enkel lichaamsstelsel (hart- en bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, hormonenstelsel) kan werken zonder deze vetzuren. We hebben ze dus nodig.

 

Omega 3 en omega 6

Er bestaan twee grote groepen van omega-vetzuren, de omega 3-vetzuren en de omega 6-vetzuren.

Waarom 3 en waarom 6?

Vetzuren zijn essentiële bestanddelen van de vetten. Ze bestaan uit een lange of iets minder lange keten van koolstofatomen die onderling met elkaar verbonden zijn door chemische punten, de zogeheten bindingen. Het kan daarbij gaan om enkelvoudige of dubbele bindingen.

Aan deze bindingen kunnen zich waterstofatomen vasthechten

Het is een beetje te vergelijken met een snoer van parels (de koolstofatomen) die met één enkele of met een dubbele schakel (dubbele binding) aan elkaar vastzitten en waarop zich kleine sieraadjes hebben vastgezet (de waterstofatomen).

Als die sieraadjes op alle schakels voorkomen, hebben we te maken met verzadigde vetzuren. Als er nog maar één enkele schakel vrij is, spreken we van enkelvoudig verzadigde vetzuren. Zijn er meerdere van die schakels zonder sieraadjes, dan gaat het om meervoudig onverzadigde vetzuren.

De groep van de omega-vetzuren behoort tot die laatste groep. Chemici hebben een nomenclatuur van deze vetzuren opgesteld en er de laatste letter van het Griekse alfabet aan toegekend - omega ( W of ω ) dus – gevolgd door het cijfer 3 of 6 al naargelang welke plaats op de keten nog vrij is (waar er dus een sieraadje op de koolstofketen ontbreekt).

Ons lichaam maakt helaas zelf geen omega aan. We moeten deze vetzuren dus via onze voeding binnenkrijgen en dan nog in de juiste verhoudingen. Anders kunnen ze negatief op elkaar gaan inwerken en wordt het positieve effect ervan ongedaan gemaakt. De omega-vetzuren worden ook altijd in het meervoud vermeld. Dat komt omdat zowel de categorie van de omega 3 als de omega 6 er meerdere omvat die samen een groep vormen.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/06/2011 - 17h43
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3? Goed, maar niet om het even wat! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Omega 3-vetzuren zijn allemaal goed voor de gezondheid, maar sommige - de omega 3-vetzuren met lange keten (EPA en DHA) - bieden nog meer voordelen voor de gezondheid. Als u de verschillende soorten omega 3-vetzuren leert herkennen, zult u nog meer v...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Meer artikels