"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen van dat slag die verwijzen naar de vetzuren met hun alom geprezen eigenschappen. Maar zijn het ook echte wondermiddelen?

Waar dient omega voor?
Voor alles, of toch bijna alles! Deze vetzuren komen tussenbeide in onze miljarden cellen en op alle niveaus - in de ontwikkeling, de groei en de voortplanting. Geen enkel lichaamsstelsel (hart- en bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, hormonenstelsel) kan werken zonder deze vetzuren. We hebben ze dus nodig.
Omega 3 en omega 6
Er bestaan twee grote groepen van omega-vetzuren, de omega 3-vetzuren en de omega 6-vetzuren.
Waarom 3 en waarom 6?
Vetzuren zijn essentiële bestanddelen van de vetten. Ze bestaan uit een lange of iets minder lange keten van koolstofatomen die onderling met elkaar verbonden zijn door chemische punten, de zogeheten bindingen. Het kan daarbij gaan om enkelvoudige of dubbele bindingen.
Aan deze bindingen kunnen zich waterstofatomen vasthechten
Het is een beetje te vergelijken met een snoer van parels (de koolstofatomen) die met één enkele of met een dubbele schakel (dubbele binding) aan elkaar vastzitten en waarop zich kleine sieraadjes hebben vastgezet (de waterstofatomen).
Als die sieraadjes op alle schakels voorkomen, hebben we te maken met verzadigde vetzuren. Als er nog maar één enkele schakel vrij is, spreken we van enkelvoudig verzadigde vetzuren. Zijn er meerdere van die schakels zonder sieraadjes, dan gaat het om meervoudig onverzadigde vetzuren.
De groep van de omega-vetzuren behoort tot die laatste groep. Chemici hebben een nomenclatuur van deze vetzuren opgesteld en er de laatste letter van het Griekse alfabet aan toegekend - omega ( W of ω ) dus – gevolgd door het cijfer 3 of 6 al naargelang welke plaats op de keten nog vrij is (waar er dus een sieraadje op de koolstofketen ontbreekt).
Ons lichaam maakt helaas zelf geen omega aan. We moeten deze vetzuren dus via onze voeding binnenkrijgen en dan nog in de juiste verhoudingen. Anders kunnen ze negatief op elkaar gaan inwerken en wordt het positieve effect ervan ongedaan gemaakt. De omega-vetzuren worden ook altijd in het meervoud vermeld. Dat komt omdat zowel de categorie van de omega 3 als de omega 6 er meerdere omvat die samen een groep vormen.