PUBLICITÉ

Omega 3: bewezen voordelen en andere, niet bewezen effecten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 14h46
-A +A

De omega 3-vetzuren kregen aan het begin van de jaren 2000 volop de aandacht van de media. Vandaag zijn ze al iets minder in de mode en komt vitamine D bij de fans op de eerste plaats!

Maar het onderzoek naar omega 3 gaat door en we beginnen almaar meer inzicht te krijgen in de positieve effecten ervan. Maar ook de gebieden waar ze geen hulp kunnen bieden, komen stilaan in kaart. En ook dat is goed.

PUB

Minder verouderingstekenen van de hersenen met omega 3

Uit een recente studie (1) blijkt bijvoorbeeld dat mensen met het hoogste gehalte aan omega 3 in het bloed ook minder tekenen van veroudering van de hersenen vertonen.

Het gaat hier wel om mensen die niet aan dementie lijden. Het omega 3-gehalte in hun bloed werd gemeten, maar ook hun cognitieve vaardigheden (visueel geheugen en denkfuncties) en hun hersenomvang.

De resultaten:

  • De deelnemers met het laagste DHA-gehalte in hun bloed (een van de omega 3-vetzuren, afkomstig van vissen) hebben kleinere hersenen.

  • De deelnemers met het laagste omega 3-gehalte in hun bloed scoorden ook het slechts in de cognitieve tests.

Omega 3-vetzuren zijn goed voor onze hersenen

Deze resultaten bleven gelijk, ook als er rekening werd gehouden met eventueel beïnvloedende factoren, zoals de sekse, het scholingsniveau, lichamelijke activiteit, enz.

Volgens de onderzoekers heeft de hoeveelheid omega 3 die we innemen wel degelijk belang. Ze zou een invloed hebben op de gezondheid van onze hersenen, en we spreken hier dan nog niet van dementie.

Deze resultaten sluiten aan bij een studie van vorig jaar. Daarin bleek het bloed van mensen met een omega 3-rijke voeding minder amyloïden te bevatten, dat zijn eiwitten die een rol zouden spelen in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Verder onderzoek blijft nodig, maar er zijn toch almaar meer bewijzen dat omega 3 een positief effect heeft op de gezondheid van onze hersenen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 14h46 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 14h46

(1) Tan, Z.S. et al., Neurology, février 2012, doi: 10.1212/WNL.0b013e318249f6a9
(2) Turner, D. et al., The Cochrane Library, DOI: 10.1002/14651858.CD006443.pub2
(3) Turner, D. et al., The Cochrane Library, DOI: 10.1002/14651858.CD006320.pub3

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3? Goed, maar niet om het even wat! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Omega 3-vetzuren zijn allemaal goed voor de gezondheid, maar sommige - de omega 3-vetzuren met lange keten (EPA en DHA) - bieden nog meer voordelen voor de gezondheid. Als u de verschillende soorten omega 3-vetzuren leert herkennen, zult u nog meer v...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Cholesterol: omega-3-vetzuren of geneesmiddelen? Gepubliceerd op 24/09/2013 - 08h42

Hoe moet je hart- en vaatziekten voorkomen? Met statines (cholesterolverlagende middelen), zeggen sommigen. Anderen raden dan weer omega-3-vetzuren aan. Die laatste oplossing lijkt doeltreffender dan de eerste, als we de resultaten van deze nieuwe ve...

Meer artikels