PUBLICITÉ

OMD: sommige behandelingen zijn peperduur

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/09/2013 - 17h14
-A +A

OMD of ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie is een ziekte die het netvlies aantast. Het aantal gevallen blijft maar stijgen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de veroudering van de bevolking. De aandoening is nog altijd niet te genezen. Er bestaan wel behandelingen voor, waaronder dure geneesmiddelen zoals Lucentis®. Die stoppen of vertragen de evolutie van de zwaarste vormen van OMD.

PUB

Wat is OMD?

OMD is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij 50-plussers.

OMD is een neurodegeneratieve ziekte die de macula - het centrale deel van het netvlies - aantast. De macula zorgt voor een scherp en gedetailleerd zicht (onmisbaar bij het lezen), ze maakt het herkennen van gezichten mogelijk, het autobesturen, het doe-het-zelven, enz. Het perifere zicht wordt bij OMD niet aangetast. Mensen met OMD kunnen zich dus blijven verplaatsen en in de ruimte oriënteren.

Er zijn twee types van OMD: droge (of atrofische) OMD en natte OMD:

Droge of atrofische OMD

Droge OMD evolueert heel langzaam over meerdere jaren.
Mensen met droge OMD hebben meer licht nodig om fijn te zien en hebben last van verblinding.

Natte OMD

Deze vorm van OMD is heel ernstig en heel agressief. Ze  evolueert heel snel.
Er vormen zich abnormale microscopische bloedvaatjes in het netvlies (zichtbaar via angiografie van het netvlies), waardoor zich onder het netvlies vocht ophoopt. Dat vocht vervormt het netvlies en veroorzaakt oedemen en kleine bloedingen.

Hoe wordt OMD behandeld?

De huidige behandelingen kunnen de letsels van het netvlies niet ongedaan maken. Ze kunnen natte OMD alleen stabiliseren.

In België lijden zo’n 30.000 patiënten aan OMD.

  • Laser fotocoagulatie
    De letsels in de buurt van de centrale zone van het  netvlies worden verschroeid (alleen in een vroeg stadium, als het centrale deel van het netvlies nog niet is aangetast).
  • Dynamische fototherapie
    De nieuwe bloedvaatjes worden vernietigd door koudelaserbestraling na injectie van een kleurstof (toepasbaar op de nieuwe bloedvaatjes in het centrale gedeelte van het netvlies).
  • Angiogeneseremmers (anti-VEGF-geneesmiddelen).
    Deze vrij nieuwe geneesmiddelen verhinderen de vorming van nieuwe bloedvaatjes. Ze worden vaak rechtstreeks in het oog ingespoten. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/09/2013 - 17h14

Syndicat national des ophtalmologistes de France, www.snof.org . DMLA Info : www.dmlainfo.fr The CATT Research GroupN Engl J Med Published online April 28, 2011. doi: 10.1056/nejmoa1102673. Philip J R., N Engl J Med Published online April 28, 2011 10.1056/nejme1103334.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
LMD: symptomen, herkennen en behandelen Gepubliceerd op 19/06/2015 - 10h40

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) is een aandoening van het centrale deel van het netvlies . De huidige behandelingen kunnen het gezichtsvermogen niet herstellen, maar ze kunnen wel de achteruitgang afremmen en soms zelfs stoppen. Het is...

Netvlies: nieuwigheden om goed te kunnen zien Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Wat netvliesaandoeningen betreft, heeft men de voorbije jaren zeer belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals de ontwikkeling van een nieuw soort medicijnen: de anti-VEGF-geneesmiddelen. Deze medicijnen maken het mogelijk om neovasculaire leeftijdsgebond...

Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Onze voeding beïnvloedt ook ons gezichtsvermogen. Omega 3, vitamines, pigmenten en andere antioxidanten zijn voedingsstoffen die de goede werking van onze oogcellen waarborgen. Waar zitten ze in en wat moeten we eten om goed te zien?

Meer artikels