OMD: sommige behandelingen zijn peperduur

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/09/2013 - 17h14
-A +A

PUB

De angiogeneseremmers Lucentis® en Avastin®

Deze geneesmiddelen breken OMD gedeeltelijk af, maar genezen de ziekte niet definitief.
Ze worden alleen gebruikt in de fases waarin zich nieuwe bloedvaatjes vormen. Als de bloedvaatjes al te ver geëvolueerd of beschadigd zijn, werken de anti-VEGF-geneesmiddelen niet meer. Daarom is het belangrijk om de aandoening in een vroeg stadium te behandelen. De injecties moeten elke maand herhaald worden.

Lucentis® is een heel duur geneesmiddel

De anti-VEGF-geneesmiddelen die op dit moment worden gebruikt, zijn Lucentis® (ranibizumab), Macugen® (pegaptanib) en Avastin® (bevacizumab).
Voor het laatste middel bestaat er voor deze indicatie geen officiële toelating om in de handel te worden gebracht. Het middel wordt voorgeschreven aan patiënten met uitgezaaide darmkanker en gebruikt in combinatie met chemotherapie om de vorming van nieuwe bloedvaatjes die de tumoren voeden te voorkomen.
Maar het voordeel in de behandeling van OMD is dat het veel minder duur is. Eén via  injectie toegediende dosis kost ongeveer 50 euro. Voor het middel Lucentis® of Macugen® is dat 1000 euro. Ter informatie: Lucentis®, het referentiegeneesmiddel, wordt terugbetaald door het RIZIV. Avastin® niet.

Andere, veelbelovende middelen wachten nog op een vergunning of wetenschappelijke validatie.
Het huidige onderzoek focust zich op de ontwikkeling van eenvoudigere methodes  van toediening (orale weg, oogdruppels) en een behandeling van de droge vorm van OMD  (de VEGF-Traps). #E#

OMD: het belang van screening

Maar om van deze behandelingen te kunnen profiteren, moet u natuurlijk weten dat u OMD hebt.
OMD is vaak symptomenvrij. Daarom wordt aan mensen boven de 55 jaar aangeraden om  elk jaar naar de oogarts te gaan voor een grondig oogonderzoek. Maar ook bij alarmsignalen moet u natuurlijk snel naar de dokter.

Waarschuwingssignalen bij OMD

  • Verschijnen van een donkere zone in het centrale deel van het gezichtsveld (scotomen).
  • Minder scherp zicht, moeilijker waarnemen van details en behoefte aan meer (kunst)licht. 
  • Vervormd of golvend zicht.
  • Sommige letters en cijfers worden almaar moeilijker leesbaar.

Opgelet: als uw ogen snel achteruitgaan en u golvende beelden ziet en rechte lijnen die vervormd zijn, moet u meteen en dringend naar een oogarts.

Er bestaan erfelijke en omgevingsgebonden factoren. Personen met een hoog risico voor OMD doen er daarom goed aan om vroeger met de screening te beginnen en eventueel preventieve maatregelen te nemen op het vlak van voeding (vitamines en antioxidanten, maculapigmenten, omega 3) en medicatie.

Mensen met een verhoogd risico voor OMD

Roken is een risicofactor voor OMD.

  • Een familiale voorgeschiedenis van OMD (het risico op OMD ligt dan 2 tot 4 keer hoger).
  • Langdurige blootstelling aan de zon en aan licht op jongere leeftijd.

 

 

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/09/2013 - 17h14

Syndicat national des ophtalmologistes de France, www.snof.org . DMLA Info : www.dmlainfo.fr The CATT Research GroupN Engl J Med Published online April 28, 2011. doi: 10.1056/nejmoa1102673. Philip J R., N Engl J Med Published online April 28, 2011 10.1056/nejme1103334.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB