PUBLICITÉ

Om kinderen aan te zetten tot beweging: tips voor alle leeftijden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00
-A +A

Ook kinderen moeten werk maken van voldoende lichaamsbeweging. Ze hebben het voordeel dat ze dat op een ludieke manier kunnen doen, zonder de indruk te hebben dat ze zich inspannen. Sporten op te jonge leeftijd is niet aangewezen, maar spelen en actief zijn kunnen een verschil maken.

PUB

Niet iedereen denkt er aan om kinderen aan te zetten tot beweging, maar toch doet het concept beetje bij beetje zijn intrede. Maar hoe dat in de praktijk moet, is niet altijd duidelijk. En toch is bewegen voor kinderen nog eenvoudiger dan voor volwassenen en beiden kunnen er veel pret aan beleven! Het Franse EPODE-programma (EPODE staat voor 'Ensemble, prévenons l'obésité des enfants' of samen obesitas bij kinderen voorkomen) heeft een aantal praktische tips die ouders makkelijk kunnen toepassen. Want spelen is ook bewegen!

Van 3 tot 15 maanden

Speelgoed heeft op deze leeftijd geen nut. De stem en de handen gebruiken volstaat om het kind te doen lachen, te doen wiebelen en pret te hebben. Zo kan het kind bewegen bij allerlei eenvoudige varianten van 'kiekeboe'!

Van 15 maanden tot 3 jaar

Sport is nog niet aangewezen omdat sporten niet is wat het kind nodig heeft. De voorkeur moet uitgaan naar spelletjes waarbij het evenwicht gebruikt moet worden, te beginnen met balspelletjes. Daarnaast moet het stappen zoveel mogelijk bevorderd worden. Een kind van deze leeftijd mag zich niet alleen verplaatsen in een wandelwagentje!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00 Perscommuniqué EPODE, 'Jouer, c'est déjà bouger!', maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Videogames die u doen bewegen, zijn doeltreffend! Geüpdatet op 15/03/2011 - 14h36

Videogames hebben een zeer slechte reputatie bij de professionals uit de gezondheidssector. Die spelletjes zetten ons, zowel kinderen als volwassenen, aan om meer tijd zittend en passief vóór het scherm door te brengen. Misschien moeten we voortaan o...

Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen Gepubliceerd op 03/11/2014 - 17h57

Elk jaar sterven 10 tot 20 kinderen door een gevaarlijk spel . Het gaat niet om een bepaald type kinderen, bijvoorbeeld kinderen met gedragsstoornissen of andere problemen. Gevaarlijke spelletjes van het type wurgspel worden door miljoenen kinderen e...

Kinderen die bang zijn voor water kunnen geholpen worden! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 14h12

Houdt uw kind niet van douchen, vindt hij het verschrikkelijk om water op zijn gezicht te krijgen, is hij telkens ziek of klaagt hij systematisch van buikpijn wanneer hij met zijn klas moet gaan zwemmen? Eén ding staat vast: uw kind voelt zich onwenn...

Meer artikels