PUBLICITÉ

Oestrogeen helpt bij schizofrenie

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 19/08/2008 - 00h00
-A +A

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerkingen moeten eerst nog verder onderzocht worden.

PUB

Oestrogeen gaat symptomen tegen

Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking lijdt aan schizofrenie. Symptomen van de chronische geestesziekte zijn een intellectuele verwarring, wanen en de neiging om zich te isoleren van mensen. De behandeling bestaat uit medicijnen (neuroleptica) en psychotherapie.
Volgens wetenschappers van de Monash University in het Australische Melbourne zou nu ook oestrogeen op termijn een effectieve behandeling zijn. Dr. Jayashri Kulkarni en haar collega's werden op dat idee gebracht door patiëntes met schizofrenie. Zij suggereerden dat de symptomen beïnvloed werden door hun hormonencyclus.
Dat vermoeden werd in het verleden ook na andere vaststellingen geopperd. Zo ontwikkelen vrouwen schizofrenie op latere leeftijd dan mannen. De symptomen duiken bovendien vaak op net na de geboorte van een kind of tijdens de menopauze wanneer het oestrogeengehalte manifest daalt. De symptomen nemen dan weer af tijdens fases van de menstruatiecyclus met lage oestrogeenwaarden. Ten slotte heeft oestrogeen een effect op de chemische signalen in onze hersenen. Het is bij dergelijke signalen dat het fout gaat bij schizofreniepatiënten.

Hormoontherapie tegen schizofrenie

De Australische wetenschappers voerden verschillende studies uit naar het effect van oestrogeen op schizofrenie. In een eerste studie brachten ze bij 102 vrouwelijke patiënten vier weken lang een oestrogeenpleister aan. Tijdens die testperiode bleven de vrouwen hun medicatie innemen. Na afloop bleken patiënten met een pleister veel minder symptomen te vertonen.
Dr. Kulkarni en haar collega's herhaalden de test bij 52 mannen, wel in een kortere periode van twee weken om de vervrouwelijkende effecten van oestrogeen te vermijden. Ook bij de mannen deden de Australische wetenschappers dezelfde vaststelling.
Om uit te sluiten dat deze eerste resultaten een toevalstreffer waren, is verder onderzoek nodig. Bovendien moet ook nog onderzocht worden of de oestrogeenpleister wel veilig genoeg werkt en geen ernstige nevenwerkingen veroorzaakt. Dokter Kulkarni benadrukt daarom dat het nog te vroeg is om oestrogeen massaal in te zetten tegen schizofrenie. Niettemin is ze ervan overtuigd dat er een nieuwe opening is gemaakt in de zoektocht naar een succesvolle behandeling van schizofrenie, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 19/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Ook schizofrenie is een cardiovasculaire risicofactor Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Mensen met schizofrenie moeten weten dat de aandoening ook een cardiovasculaire risicofactor is. Preventie, opsporing en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten dan ook deel uitmaken van de behandeling van schizofrenie .

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

De signalen van de perimenopauze Gepubliceerd op 09/09/2014 - 09h45

De perimenopauze is de periode waarin bepaalde klachten optreden die de naderende menopauze aankondigen. De klinische en biologische tekens herkennen die de definitieve stopzetting van de menstruatie met enkele maanden of jaren voorafgaan, kan in die...

Meer artikels