PUBLICITÉ

Ode aan de hangmat

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/06/2011 - 15h20
-A +A

Net nu de zomer begint, verschijnt een studie waarin wetenschappelijk wordt aangetoond dat mensen beter slapen als ze heen en weer worden gewiegd. Zoals in een hangmat!

PUB

Wiegende bewegingen bevorderen de slaap

Het experiment werd uitgevoerd op twaalf volwassenen. De onderzoekers lieten ze twee keer een dutje van 45 minuten doen. De eerste keer lagen de proefpersonen op een statisch bed, de tweede keer op een bed dat zachtjes heen en weer bewoog, zoals een hangmat. De onderzoekers analyseerden vervolgens de verschillen tussen de twee dutjes:

  • In het bewegende bed gingen de proefpersonen sneller van de waaktoestand over in de diepe slaap.
  • De eerste fase van de  slaap, de lichtste, was dus korter dan de andere fases.
  • En, ook niet onbelangrijk: de proefpersonen hadden subjectief het gevoel dat ze beter geslapen hadden in het bewegende bed.

 

Het mysterie van de hangmat is nog niet ontrafeld

De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring voor het feit dat wiegen de slaap bevordert, maar ze vermoeden dat het met ritme te maken heeft. Bij een regelmatige schommelende beweging ontvangt een deel van onze hersenen namelijk even regelmatige informatie van het inwendig oor en andere organen die de houding van ons lichaam detecteren. Die ritmische werking van een deel van de hersenen helpt blijkbaar de werking van andere centra te regelen die instaan voor de slaap of het inslapen.  

 

Iedereen in de hangmat?

De onderzoekers willen nu nagaan of een lichtjes bewegend bed ook slaap- of inslaapstoornissen kan helpen bestrijden. Hangmatten zijn al enkele jaren in de mode. Er bestaan modellen die op maat van onze leefgewoonten en onze tuinen zijn gemaakt, maar ook meer traditionele versies die aan bomen of palen vast te maken zijn. Als blijkt dat gewiegd worden effectief helpt tegen slapeloosheid, zien we straks misschien wiegen op de markt verschijnen op maat van volwassenen! Zelf word ik zeeziek als ik nog maar een beetje heen en weer schommel. Ik ben niet zo gek op hangmatten of schommels. Ik laat die vooruitgang dus aan me voorbijgaan. Maar misschien bent u er wel voor te vinden?

 

Bron: Bayer, L. et al., Current Biology, juni 2011.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/06/2011 - 15h20
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaaptekort: tips om beter te slapen Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h45

Het is slecht gesteld met onze slaap . Een op de drie mensen verklaart last te hebben van slaapstoornissen en dat minstens drie keer per week. Dat is een alarmerende vaststelling, want slaaptekort heeft een directe impact op onze gezondheid (moeheid,...

Slaap bij senioren Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

Met het ouder worden slaapt men doorgaans minder goed. Verscheidene factoren hebben daar de hand in. Sommige hebben te maken met de veroudering, andere kunnen bijvoorbeeld door de inname van geneesmiddelen worden veroorzaakt.

Meer artikels