Zogenaamde ochtendinfarcten zouden uitgelokt worden door onze interne biologische klok. Amerikaanse onderzoekers hebben geprobeerd om deze hypothese te staven.

De statistieken bewijzen het: tien uur 's ochtends zou het gevaarlijkste uur zijn voor het hart, met meer hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten (CVA's) dan op elk ander moment van de dag. Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar de oorzaken.
Ochtendstress...
Voor veel mensen begint de dag nogal hectisch. Ze zijn nog maar nauwelijks uit bed of ze moeten al een race leveren tegen de klok: ontbijten, het openbaar vervoer nemen, zich volop in het werk storten, Daar komt soms nog eens de ochtendgymnastiek of de stress op het werk bij, en dat is veel voor het hart, ook voor een gezond hart
... en biologische klok
Er zou echter nog een ander element meespelen: het 24-uursritme. Alle levende wezens zijn onderworpen aan regelmatig terugkerende bioritmen. Een voorbeeld van dat ritme bij de mens is de afwisseling waken-slapen. Er werden vijf gezonde vrijwilligers van ongeveer 25 jaar gerekruteerd, om na te gaan of deze interne biologische klok een invloed heeft op de incidentie van vasculaire accidenten. Eerste fase: gedurende twee dagen hun hartslag controleren via een elektrocardiogram. Tweede fase: hun elk tijdsbesef ontnemen en daarvan de invloed nagaan op de hartslag. Tijdens deze tweede fase moesten de deelnemers tien dagen doorbrengen in individuele "appartementen", zonder te weten hoe laat het was. Geen daglicht, een constante kamertemperatuur, en als enige toegestane activiteiten: rondlopen, zitten en rusten in deze besloten ruimte.