PUBLICITÉ

Obstipatie: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Verstopping; trage, moeilijke ontlasting door het te lang verblijven van de darminhoud in de dikke darm.

PUB

De ontlasting kan (doordat er meer water dan normaal aan wordt onttrokken) zeer hard worden. De aandoening komt onder andere voor bij een zittende levenswijze, verkeerde voeding (bijvoorbeeld een vezelarm dieet), als aangeboren familiaire aanleg, bij gebruik van sommige medicijnen en als begeleidend verschijnsel van sommige ingewandsziekten.

Chronische obstipatie
Zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomende langdurige verstopping. Bij ouderen is dan vaak sprake van een habituele obstipatie.

Verreweg de meest voorkomende reden van het in de broek doen van een al zindelijk kind is chronische obstipatie. Het klinkt misschien gek dat obstipatie de oorzaak kan zijn van dunne ontlasting in de broek, maar dit is dan het gevolg van een lekkage van halfvloeibare ontlasting die zich ophoopt achter de harde ontlasting die de endeldarm verstopt. De kringspier van de anus verslapt, het kind heeft de lekkage niet in bedwang.

De chronische obstipatie die tot deze onzindelijkheid leidt, begint gewoonlijk doordat het kind om de een of andere reden herhaaldelijk zijn ontlasting ophoudt. Dit is vaak het gevolg van een te grote aandacht die in het gezin aan ontlasten wordt geschonken wat leidt tot krachtige pogingen het kind zindelijk te maken.
Het kind kan daarop reageren met een op die leeftijd heel voor de hand liggend verweer: het houdt op zolang het zoveel bemoeiing ervaart en het laat zijn ontlasting pas gaan wanneer het zich niet meer hoeft te verzetten. Dikwijls is het dan vlak nadat hij van het potje is genomen, in de luier - die hij ook niet meer aan hoorde te hebben - of ergens op de grond.

Als de oorzaak van de obstipatie is opgespoord en verholpen, houdt de onzindelijkheid op en daarmee het probleem - al kan het nog geruime tijd duren voor hij zijn zelfvertrouwen weer terug heeft gekregen. Als de arts hem de lichamelijke oorzaak van zijn moeilijkheid heeft uitgelegd, is het kind gerustgesteld dat hij het niet helpen kan.

Habituele obstipatie
Verstopping die meestal jarenlang bestaat. Mogelijke oorzaken zijn verwaarlozing van de normale darmfunctie, overdreven spanning van het afdalende deel van de dikke darm, een tekort aan vezelige substanties die de deels onverteerbare hoofdmassa uitmaken van de normale ontlasting en die de normale harmonische propulsiefunctie van de dikke darm bevorderen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Constipatie is niet zonder risico's Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h09

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, wan...

Meer artikels