PUBLICITÉ

Obesitaschirurgie: ook voor jongeren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/02/2017 - 16h08
-A +A

Twee studies hebben de resultaten onderzocht van chirurgische ingrepen voor obesitas bij jongeren. De resultaten zijn veeleer positief, al is dat geen reden om alle adolescenten met zware obesitasproblemen te opereren.

PUB

Obesitas bij jongeren en chirurgie

Bij obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde zorgt een ingreep in het maag-darmkanaal ervoor dat de patiënt kleinere porties voedsel gaat innemen. De aanpak geldt al enkele jaren als een van de meest doeltreffende oplossingen voor zware obesitas die de gezondheid in het gedrang brengt. Als alle andere aanpassingen van de levensstijl mislukken, kan zo’n operatie effectief levens redden. Zo is er een duidelijke daling vastgesteld van het aantal gevallen van diabetes type 2 en van het cardiovasculaire risico.

We weten ook dat obesitas op almaar jongere leeftijd optreedt. De medische wereld worstelde daarom al enkele jaren met de vraag of ook jongeren, of zelfs kinderen, een bariatrische chirurgische ingreep moeten ondergaan. Over de impact van de ingreep op langere termijn was dan ook weinig bekend.

Obesitaschirurgie: vijf jaar later

Volgens een Zweedse studie zijn de resultaten op lange termijn (vijf jaar) eerder positief. De studie volgde een kleine groep jongeren die gemiddeld op hun zeventiende een operatie voor obesitas ondergingen. Vijf jaar na de operatie bleken de patiënten het vrij goed te doen. Hun BMI was gemiddeld met 29,2% gedaald. Aandoeningen als hypertensie, een verhoogd vetgehalte in het bloed en diabetes type 2 kwamen bij de geopereerde jongeren ook minder voor. De jongeren die voor overgewicht waren gevolgd maar geen operatie hadden ondergaan, waren daarentegen in diezelfde periode bijgekomen. Een kwart van hen werd uiteindelijk toch geopereerd.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h06 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/02/2017 - 16h08
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Overgewicht schaadt Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Meer artikels