PUBLICITÉ

Obesitaschirurgie is ook goed voor het hart

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 14h35
-A +A

Vermageren verbetert het uiterlijk, het zelfbeeld en het geeft meer bewegingsvrijheid. En vermageren is ook goed voor de gezondheid.

Maar is er met de chirurgische technieken voor obesitas ook een echte verbetering te bereiken op dat vlak (hypertensie, diabetes, cardiovasculaire ziektes, enz.)?

We zetten alles op een rijtje!

PUB

Wie komt in aanmerking voor obesitaschirurgie of bariatrische chirurgie?

Zware obesitas is een ernstige ziekte die weegt op de levenskwaliteit en de levensverwachting vermindert. Mensen met obesitas lopen ook meer kans om een aantal daarmee verbonden ziektes te ontwikkelen, zoals hypertensie, diabetes, verhoogde cholesterol, slaapapneu, depressies, kanker.

Als de eerstelijnsbehandelingen niet het gewenste resultaat opleveren - zoals weer evenwichtig leren eten, lichaamsbeweging, psychologische ondersteuning, geneesmiddelen, enz. - kan chirurgie een oplossing zijn.

Obesitaschirurgie is bedoeld voor mensen met een bodymassindex van meer dan 40 of van meer dan 35 bij aanwezigheid van de typische ziektes (diabetes, hypertensie, slaapapneu, functionele gewrichtsstoornissen, enz.).

De belangrijkste chirurgische technieken bij obesitas

Er zijn drie hoofdtechnieken. Allemaal streven ze naar een verkleining van het maagvolume.

  • De maagring: er wordt een ring met een veranderlijke diameter in het bovenste deel van de maag aangebracht. Op die manier wordt de voedselbal verkleind en treedt er sneller een verzadigingsgevoel op.
  • De bypass: er wordt een omleiding gemaakt rond een deel van de maag zodat een deel van het voedsel rechtstreeks naar de dunne darm gaat en er dus minder voedsel wordt opgenomen.
  • Gastrectomie: een deel van de maag wordt weggenomen. Concreet gaat het om dat deel waarin de cellen zitten die greline afscheiden, het hormoon van de eetlust.
    Niet alleen de eetlust vermindert, de voedingsstoffen komen ook sneller in de darmen terecht.

Opgelet: chirurgische therapieën kunnen meteen of op middellange termijn complicaties veroorzaken (braken, diarree, hypoglycemie, constipatie, gastro-oesofagale reflux, zweren, voedingstekorten, enz.). Bij de eenvoudigste ingrepen zijn er in ongeveer 0,2% van de gevallen complicaties, bij de zwaarste operaties loopt het op tot 25%.

Patiënten die kandidaat zijn voor een operatie moeten vooraf dus goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/03/2013 - 16h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/11/2015 - 14h35

Haute autorité de santé (HAS), Technique du by-pass gastrique, de la gastrectomie longitudinale, de l'anneau gastrique ajustable, juillet 2009. Sjöström L. et al., Journal of the American Medical Association (Jama) 2012;307(1):56-65. doi:10.1001/jama.2011.1914.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Obesitaschirurgie: ook voor jongeren? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 16h08

Twee studies hebben de resultaten onderzocht van chirurgische ingrepen voor obesitas bij jongeren. De resultaten zijn veeleer positief, al is dat geen reden om alle adolescenten met zware obesitasproblemen te opereren.

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

Meer artikels