PUBLICITÉ

Obesitas: een samenloop van oorzaken

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/01/2013 - 16h28
-A +A

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is.

Obesitas heeft één centrale oorzaak, maar is een multifactoriële aandoening. Er zijn dus meerdere oorzaken mogelijk.

PUB

Obesitas is een heuse epidemie.

De voorbije vijftien jaar is het aantal mensen met obesitas in ons land sterk gestegen. 14% van de Belgen zijn nu obees!

Obesitas komt trouwens niet alleen bij volwassenen voor. Bij infantiele obesitas is er 80% kans op obesitas op volwassen leeftijd.

Het is dan ook belangrijk om al in de kindertijd in te grijpen.

 

Obesitas: wat zijn de gevolgen?

Obesitas is een ernstig te nemen aandoening die zware gezondheidsproblemen veroorzaakt. De belangrijkste zijn diabetes, hypertensie, verhoogde cholesterol, hart- en vaatziektes, slaapapneu, artrose en  sommige vormen van kanker. Maar obesitas heeft ook een zware psychische en sociale impact.

Inzicht in de oorzaken van obesitas kan helpen om de ziekte te voorkomen. Wat zijn die oorzaken nu precies?

De hoofdoorzaak van obesitas: een verstoord evenwicht in de energiehuishouding (te vette voeding + te weinig bewegen)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is de belangrijkste oorzaak van overgewicht en obesitas een verstoring van het evenwicht tussen energieverbruik en energie-inname, en dat door een te vette voeding en te weinig beweging.

De huidige obesitasepidemie is met andere woorden het resultaat van een combinatie van twee factoren:

  • Veranderingen in onze eetgewoonten (meer vet en suiker).
  • Een sterke daling van onze dagelijkse lichamelijke activiteit.

We eten almaar calorierijker voedsel terwijl we almaar minder energie verbruiken.
Resultaat: onze energiebalans raakt uit evenwicht en is continu positief. Dat verklaart de toename van het aantal mensen met obesitas, ook en almaar vaker onder de jongeren.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 16h28 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/01/2013 - 16h28

www.ameli-sante.fr. 6e editie van de studie ObEpi-Roche. www.hopital.fr. http://www.inserm.fr/thematiques/circulation-metabolisme-nutrition/dossiers-d-information/obesite. « Obésité de l'enfant et de l'adolescent », Frelut. M.-L., EM consult (Elsevier Masson SAS, Paris), Pédiatrie, 4-002-L-30 (2009).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een oproep tegen obesitas Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

22 mei werd uitgeroepen tot Dag tegen obesitas . Een prima gelegenheid voor BOLD, de patiëntenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas , om een oproep te doen voor een betere aanpak van obesitas in ons land.

Meer artikels