PUBLICITÉ

Obesitas: een kwestie van geld?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/01/2013 - 12h47
-A +A

Cijfers bevestigen het: obesitas en de chronische ziekten die ermee gepaard gaan, komen vooral voor bij de socio-economisch minder begoede bevolking.

Een aantal mogelijke verklaringen voor het fenomeen vindt u hier.

PUB

De economische visie

De vaststelling betekent niet dat mensen met minder middelen niet in staat zouden zijn om hun 'gezondheidskapitaal' te beheren omdat ze zwak zijn, lui, onwetend of onverschillig. De sociale ongelijkheid op het vlak van obesitas is eerst en vooral een kwestie van milieu (economisch, sociaal, cultuur, enz.) en dus geen zaak van wilskracht.

Voor bepaalde economisten schuilt de belangrijkste verklaring voor het groot aantal mensen met obesitas bij de minder begoede bevolking in de lage prijzen van voedingsmiddelen met veel calorieën.

Studies hebben aangetoond dat gezonde voedingsmiddelen duurder zijn dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën, vetten en suikers (en arm aan voedingsvezels en voedingsstoffen die een beschermend effect hebben).

Die stelling moet evenwel gerelativeerd worden. Men kan ook 'goed' eten met 3,5 euro per dag en met respect voor de richtlijnen voor een gezonde voeding. Althans in theorie.
Maar in de realiteit is het moeilijk om gezond te eten met een beperkt budget en dat om verschillende redenen.

Heiligt honger de middelen?

Mensen met een bescheiden inkomen zouden een voorkeur hebben voor vette en gesuikerde voedingsmiddelen wat het aantal mensen met obesitas doet stijgen. Dit soort voedingsmiddelen is de minst dure bron van calorieën en ook de meest verzadigende. Maar als de prijzen van 'gezonde' voedingsmiddelen zouden dalen, dan zou de consumptie van fruit en groenten niet noodzakelijk toenemen, zo blijkt uit verschillende enquêtes in Europa.
Er zijn nog meer factoren die een rol spelen.

  • Het feit dat men geen wagen heeft bijvoorbeeld. Dat beperkt de mogelijkheden als de winkels waar men fruit en groenten aan redelijke prijzen kan kopen in een heel andere buurt liggen.
  • Ook beperkte kookmogelijkheden kunnen een factor zijn waarom men vooral een beroep doet op kant-en-klare gerechten die veel handiger zijn om te transporteren, op te slaan en klaar te maken.

 

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 04/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/01/2013 - 12h47

Equation Nutrition n°66 - 2007

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een oproep tegen obesitas Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

22 mei werd uitgeroepen tot Dag tegen obesitas . Een prima gelegenheid voor BOLD, de patiëntenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas , om een oproep te doen voor een betere aanpak van obesitas in ons land.

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

Suiker of vet: wat is de grootste dikmaker? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h23

Vet en suiker krijgen om beurten de schuld van de stijging van het aantal gevallen van overgewicht en obesitas. Ons vet- en suikerverbruik is de voorbije decennia ook sterk gestegen… Wat moeten we weten over suikers en vetzuren? Welke van beide scoor...

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Meer artikels