PUBLICITÉ

Obesitas, een kwestie van darmflora?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 18h47
-A +A

Er spelen zoals bekend heel wat factoren mee bij obesitas.

Een van de oorzaken is ook de samenstelling van onze darmflora. We weten er nog te weinig over, maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

 

PUB

Zet de darmflora van obese mensen aan om meer te eten?

De eerste baanbrekende studie rond het onderwerp verscheen in 2010 in het tijdschrift Science (1) en ging over een experiment bij muizen. De darmen van de dieren waren genetisch gemanipuleerd, waardoor ze meer bacteriën bevatten dan gewoonlijk.

Resultaat: de genetisch gemanipuleerde muizen met de verstoorde darmflora wogen meer dan de andere muizen en aten 10% meer als ze daar de kans toe kregen. Ze hadden ook meer ontstekingsmarkers, wat volgens de auteurs de sleutel van het fenomeen is. Als de lichaamscellen op een ontsteking moeten reageren, zijn ze op dat moment namelijk onvoldoende beschikbaar om de suikerspiegel in het bloed te regelen. En de bloedsuikerspiegel helpt net de eetlust regelen!

 

Hoe kunnen we het evenwicht van de darmflora herstellen om overgewicht en obesitas tegen te gaan?

Het onderzoek hiernaar staat helaas nog in zijn kinderschoenen. Artsen kunnen uit de bestaande studies voorlopig nog geen concrete lessen trekken voor de strijd tegen obesitas.

Maar we doen er hoe dan ook goed aan om te zorgen voor een evenwichtige darmflora.

De bacteriën in onze darmen zijn namelijk belangrijk voor een goede darmtransit en ze maken ook deel uit van ons verdedigingssysteem tegen infecties.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 18h47

(1) Vijay-Kumar, M. et al., Science, april 2010 DOI: 10.1126/science.1179721

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Darmflora en obesitas: een stand van zaken. Geüpdatet op 13/05/2013 - 18h41

In onze darmen zitten bacteriën die samen de darmflora vormen. Die bacteriën hebben een enorme impact op onze gezondheid. Al enkele jaren vermoeden wetenschappers dat de bacteriënstammen in ons lichaam het risico om obesitas te ontwikkelen kunnen ver...

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Meer artikels