PUBLICITÉ

Obesitas bij kinderen: het gunstige effect van ontbijtgranen...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 18h28
-A +A

De kant-en-klare ontbijtgranen zitten vaak vol suiker, maar ook vol zout. Er wordt een heel agressieve marketing rond gevoerd die (vooral) op kinderen gericht is.

Toch zouden deze granen eerder bescherming bieden tegen infantiele obesitas.

Wat weten we er precies over?

PUB

Ontbijtgranen: goed of slecht?

Ontbijtgranen hebben de negatieve reputatie van veel te veel suiker en zout te bevatten en ook verzadigde vetten. De meest acceptabele die er te vinden zijn, halen nog altijd meer dan een kwart van hun calorieën uit suiker. Zelfs de  meest eenvoudige types of de soorten die worden aangeprezen omdat ze vezelrijk zijn en/of volwaardige granen bevatten, leveren nog altijd een flinke dosis suiker!

En toch: volgens de meeste studies is het eten van gesuikerde granen als ontbijt goed voor de gezondheid van de kinderen. Kinderen die regelmatig ontbijtgranen eten, lopen minder kans op infantiele obesitas en hebben een lagere tailleomtrek dan andere...

Ontbijtgranen: beter dan niets!

Maar waarmee vergelijken we ontbijtgranen dan?
Wat eten kinderen en jongeren ‘s ochtends? Heel vaak zijn dat inderdaad kant-en-klare ontbijtgranen... of helemaal niets. Het gebeurt veel te vaak dat het ontbijt overgeslagen wordt.

Slotsom: het ideale ontbijt is een stevige, evenwichtige maaltijd met niet te veel suiker, met fruit en met melkproducten.
Maar als uw kind alleen ontbijtgranen en niets anders wil eten, laat het dan zijn gang gaan. Het is zeker nog altijd beter dan niet ontbijten!

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 30/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/10/2014 - 18h28

Williams, PG., Adv Nutr. 2014 Sep 15;5(5):636S-73S. doi: 10.3945/an.114.006247. Print 2014 Sep.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ontbijtgranen voor kinderen: met of zonder suiker? Gepubliceerd op 21/02/2011 - 10h06

De gezondheid van kinderen heeft onder meer te maken met hun voeding. Ouders zijn vaak ongerust wanneer het om suiker gaat. Suiker, dat door diëtisten vaak wordt afgeraden, is nochtans aanwezig in zo goed als alle voedingsmiddelen "voor kinderen ". O...

Wat is een volledig ontbijt? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h33

Het ontbijt is echt een essentiële maaltijd. We verwaarlozen het veel te vaak. Nochtans wordt niet ontbijten door sommigen als risicofactor van overgewicht beschouwd. Hoe ziet een ideaal ontbijt eruit?

Meer artikels