PUBLICITÉ

O dennenboom ...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/12/2016 - 13h50
-A +A

In de kerstperiode vormt de kerstboom een reële risicofactor voor brand: In de buurt van een haardvuur of kaarsen, en versierd met elektrisch verlichte slingers heeft een kerstboom maar 30 seconden nodig om vuur te vatten.

Wees dus voorzichtig als u de feestvreugde niet wilt bederven en hou u aan enkele veiligheidsvoorschriften.

PUB

De kerstboom

Als u niet wilt dat uw kerstfeestje op een sisser uitdraait, zorg er dan ook voor dat uw kerstboom niet midden in de woonkamer in de fik staat! Een onrealistische of overdreven raad? Jammer genoeg niet. Dit type van brand komt maar al te vaak voor. Hieronder vindt u enkele tips om dat te voorkomen. Hou u eraan!

Zorg ervoor dat de voet van uw kerstboom altijd vochtig is. Dan vat hij minder snel vuur. Als het een synthetische kerstboom is, zorg er dan voor dat hij niet gemaakt is van brandbaar materiaal (lees de verpakking).
Zet uw kerstboom niet in de buurt van een warmtebron en zeker niet vlak bij de haard.

Elektrische slingers

  • Ga na of de verlichting voldoet aan de basisnormen voor brandveiligheid.
  • Controleer de toestand van de stroomdraad en van de lampjes.
  • Gebruik beveiligde stopcontacten om overbelasting te voorkomen.
  • Laat de lichtjes nooit branden als er niemand in de buurt is.
  • Leer kleine kinderen dat ze niet aan de slingers, lampjes, draden en zeker niet aan de stekker mogen komen. De slingers lijken misschien niet echt gevaarlijk, maar vergeet niet dat ze aangesloten zijn op 220 volt!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/12/2016 - 13h50

Persbericht Kidde, 22 november 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Joggen: op uw plaatsen, klaar, start! Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h53

Een eindje joggen in de bossen of in uw buurt, is niet alleen goed voor het hart, maar kan ook helpen om gewicht te verliezen en ziekten als diabetes te voorkomen. Overtuigd? Trek dan meteen uw trainingspak en uw sportschoenen aan...

Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Genieten van de tuin zonder te eindigen op de spoeddienst Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h22

Elk jaar gebeuren er in de tuin ongeveer één miljoen ongelukken . Wilt u deze zomer met een gerust gemoed van uw tuin genieten? Controleer dan nu of hij veilig is en overloop nog eens de juiste reflexen. Een overzicht in 10 stappen.

Hoe kunt u gezonder leven? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

U wilt gezonder eten, voldoende bewegen en elke dag tandfloss gebruiken? Wel, u bent niet de enige… Gezondheid is heel vaak een kwestie van gewoonten . De hamvraag luidt: hoe kweekt u de juiste gewoonte aan en houdt u er zich ook aan?

Meer artikels