PUBLICITÉ

Noten, hazelnoten, amandelen, granen, gedroogde vruchten: lekker en gezond erbij!

Gepubliceerd door Julie Luong,gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39
-A +A

Pistaches, walnoten, hazelnoten, sesamzaadjes en pijnappelpitten: de oliehoudende vruchten geven onze recepten extra pit!

En het zijn ook uitstekende bondgenoten voor onze gezondheid, op voorwaarde dat we ze slim eten

PUB

Oliehoudende vruchten:  hoe herkent u ze?

Oliehoudende vruchten – zoals noten maar ook zaden zoals lijnzaad of zonnebloempitten – in het dagelijkse leven zijn een absolute voedingsmeerwaarde.
Ze bevatten wel veel calorieën, maar ze zijn ook voedzaam en zitten vol goede ingrediënten. Een kleine portie oliehoudende vruchten zoals noten levert het lichaam een interessante hoeveelheid onverzadigde vetzuren (de «goede» vetten) maar ook plantaardige eiwitten. Dat maakt ze bijvoorbeeld interessant in het kader van een vegetarisch gericht dieet.

Bijkomende voedingswaarde

Oliehoudende vruchten bevatten trouwens veel essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, ijzer, magnesium en selenium. Ze zijn ook vezelrijk.

Bij regelmatige (lees dagelijkse) consumptie gaan ze vermoeidheid, stress en veroudering tegen. Maar ze houden onze huid ook mooi!
Recente studies hebben ook het belang aangetoond van de consumptie van oliehoudende vruchten bij een verhoogde cholesterol.

Noten, hazelnoten, amandelen, pistaches, pijnappelpitten: elk zijn troeven

Oliehoudende vruchten zijn dus interessant op het vlak van voeding, maar sommige hebben ook specifieke eigenschappen.

  • Lijnzaad bevat veel omega 3. 
  • Amandelen hebben een regulerende werking op cholesterol en bevatten veel minerale zouten.

  • Walnoten helpen om hart- en bloedvaten te voorkomen.

  • Hazelnoten hebben een gelijkaardig beschermend effect op het hart en de bloedvaten en zijn ook goed voor het zenuwstelstel en voor de spieren.

  • Pecannoten zijn bijzonder rijk aan antioxidanten.

  • Piistaches bevatten anthocyanen die helpen in de strijd tegen veroudering.

  • Pijnboompitten zijn heel rijk aan minerale zouten en oligo-elementen: fosfor, magnesium, zink, ijzer...

Opgelet hoe u deze vruchten en granen eet
Zonder toegevoegd zout en suiker hebben deze noten en zaden alleen maar voordelen. Let dus op voor de zogenaamde aperitiefversies, want die zijn nog calorierijker. Kies ook als het kan voor de rauwe versie en niet voor de geroosterde versie. Warmte vernielt vaak een deel van de voedingsstoffen.

Gepubliceerd door Julie Luong,gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39

Met dank aan Véronique Maindiaux, diëtiste

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ