PUBLICITÉ

Nog steeds een tekort aan organen...

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Orgaantransplantatie kent moeilijke tijden. Doordat minder organen worden afgestaan, neemt het tekort aan organen nog toe.

PUB
Overzicht

Het kan niet genoeg worden herhaald: een orgaan afstaan betekent werkelijk leven geven aan personen die wachten op een transplantatie. Maar door het tekort aan organen neemt het aantal personen op de wachtlijst dramatisch toe. Daarvoor bestaan meerdere verklaringen. Er worden weinig organen afgestaan: 40% van de families weigert dat organen worden weggenomen bij de overledene. Bovendien is het aantal verkeersslachtoffers gedaald. En tenslotte gaat nog een aantal organen "verloren" doordat ze niet tijdig worden afgenomen. België slaat nochtans geen slecht figuur in vergelijking met de andere landen die deelnemen aan Eurotransplant (Nederland, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Slovenië); bij ons ligt het transplantatiepercentage het hoogst (25 donoren per miljoen inwoners).

Om het tekort aan organen weg te werken, hebben de specialisten verschillende denkpistes gevolgd. Dankzij de nieuwe technieken kunnen nu gemakkelijke organen worden weggenomen bij levende donoren. Men neemt ook organen weg bij oudere personen en de nieuwe behandelingen die vóór en na de transplantatie worden toegediend, verlagen het risico op afstoting. Dit alles moet er ons echter niet van weerhouden actief te opteren voor orgaandonatie. Men kan zich in zijn gemeente opgeven als orgaandonor, reeds een goede beslissing voor 2002...

Inlichtingen:

Belgische Vereniging voor Orgaan- en Weefseldonatie, tel: 02/343.69.12

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Eurotransplant
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk! Geüpdatet op 16/06/2008 - 00h00

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl el...

Meer artikels