PUBLICITÉ

Nog een voordeel van de fiets!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 19/04/2010 - 00h00
-A +A

Fietsen maakt het mogelijk langdurige inspanningen te leveren met een intensiteit die precies overeenkomt met een maximale vetoxidatie. Met andere woorden: fietsen doet vermageren!

PUB

Fietsen en gewichtsverlies: weinig studiemateriaal


In tegenstelling tot hardlopen, heeft fietsen tot nu toe weinig onderzoekers geïnspireerd wanneer het erom gaat de impact van deze sportactiviteit op overgewicht en gewichtsverlies te meten. Het is wel zo dat het calorieverbruik van hardlopers relatief eenvoudig te berekenen is: voor elke afgelegde kilometer wordt één calorie verbruikt per kilo lichaamsgewicht. We kunnen hier meteen aan toevoegen dat talrijke onderzoekers ook verstokte lopers zijn!

Overgewicht: moedig jongeren aan om te fietsen


Vorig jaar heeft een team Tunesische onderzoekers het anders aangepakt. Er werd een onderzoek gevoerd bij drie groepen jongeren met overgewicht (42% vetmassa). De leeftijd is belangrijk! Eerder wetenschappelijk onderzoek toont inderdaad aan dat hoe vroeger sprake is van obesitas, des te meer risico men loopt om de klassieke ziekten die verband houden met overgewicht te ontwikkelen: diabetes, cardiovasculaire ziekten, artrose, kanker. Het onderzoek van het Tunesische team bestond uit het voorschrijven van fietssessies aan een eerste groep van 18 jongeren, met de bedoeling het gewichtsverlies te vergelijken met een tweede groep van eveneens 18 jongeren, die zich moesten houden aan een streng hypocalorisch dieet (500 calorieën minder dan gewoonlijk). Een derde even grote groep moest het dieet combineren met de fietssessies. Deze trainingen bestonden, zowel voor de eerste als de derde groep, uit vier wekelijkse sessies van telkens 90 minuten fietsen met een gematigde intensiteit. Het onderzoek duurde twee maanden en bestond dus uit 32 sessies per persoon, wat dus overeenkomt met 48 uur fietsen.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 19/04/2010 - 00h00 Ben Ounis O., Elloumi M. & Coll (2009): Science & Sports, 24: 178-85.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als u nu eens ging racen met de fiets? Geüpdatet op 16/07/2014 - 23h56

De Tour de France is begonnen en fietsen voor de sport is tegenwoordig heel populair. Misschien is het ook iets voor u? Mountainbike, VTC-fietsen (kruising tussen mountainbike en baanfiets), een stadsfiets of een racefiets: iedereen heeft zijn stijl...

Met de fiets naar het werk gaan, is dat gezond? Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h09

Fietsen in de stad doet het risico stijgen om in een verkeersongeval om te komen. Het verhoogt anderzijds onze fysieke activiteit en beschermt ons bijgevolg tegen cardiovasculaire ziekten. Maar wellicht ademen we meer verontreinigende stoffen in… is...

Meer artikels