PUBLICITÉ

Nocebo-effect

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Iedereen kent het placebo-effect: een geneesmiddel zonder farmacologisch effect kan u soms genezen, ongetwijfeld voor een deel omdat u er een positieve verwachting van hebt. Het nocebo-effect is het tegenovergestelde van dit placebo-effect: een chemisch onactief middel kan onaangename bijwerkingen veroorzaken terwijl de samenstelling er helemaal voor niets tussenzit! De bijwerkingen hebben meer te maken met uw mentale reactie dan met het farmacologische effect van de betrokken stof.

PUB

Als men u dus een vals geneesmiddel, dat bijvoorbeeld niets anders dan suiker zou bevatten, zou toedienen, dan zou u toch negatieve effecten ervaren. Dat is het nocebo-effect.De negatieve effecten van een nocebo zijn relatief constant en kunnen als volgt worden ingedeeld: Slaperigheid: 24,7 %Vermoeidheid: 17,2 %Maag- en darmstoornissen: 16 %Concentratiestoornissen: 13,2 %Hoofdpijn: 11,6 %Warmteopwellingen: 11,4 % Rillingen: 11 %Er bestaan ook nog andere ongewenste effecten zoals misselijkheid, zweten, huidproblemen, hypotensie…Deze negatieve effecten variëren naargelang het idee dat u over het effect van dit geneesmiddel hebt. Indien u denkt dat het erg toxisch is, zult u het middel minder goed verdragen dan wanneer u denkt dat het een zacht middeltje is.Als dit nocebo-effect voor een geneesmiddel zonder objectief chemisch effect bestaat, is dat ook het geval wanneer u een middel mét werkzame stof inneemt. Dat betekent dat bepaalde onaangename gevolgen van een geneesmiddel helemaal niet van het geneesmiddel zelf afkomstig zijn, maar van de negatieve houding die u eventueel tegenover het middel kunt hebben. Indien iemand dus tegen u zegt: "Oei, moet jij dat geneesmiddel nemen? Wat vreselijk, ik kon er echt niet tegen..." is de kans groot dat u een belangrijk nocebo-effect zult ervaren. Maar als uw arts beweert dat "dit geneesmiddel uiterst doeltreffend is en goed wordt verdragen" zult u eerder geneigd zijn het positieve placebo-effect zijn werk te laten doen! Iemand die erg veel belang hecht aan de negatieve effecten van een geneesmiddel zal dus des te meer kans lopen om dergelijke stoornissen te voelen. Daarom zijn bijsluiters, waarschuwingen en gebruiksaanwijzingen in de doosjes geneesmiddelen niet noodzakelijk een goede zaak! Indien u alle bijwerkingen, die zich kunnen voordoen, leest, stimuleert u het nocebo-effect en verhoogt u uw kansen om ermee geconfronteerd te worden! Op dezelfde manier moet de ideale arts de nadruk leggen op de positieve effecten van de behandeling die hij voorschrijft en niet te veel in detail treden over de vervelende bijwerkingen die zich kunnen voordoen, want daardoor vergroot hij het risico van bijwerkingen alleen maar!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het placebo-effect Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Dokters hechten er soms geen geloof aan als de patiënt zegt dat de ene of andere behandeling hem genezen heeft. Dat kan niet, het is een placebo-effect, zo klinkt het wel eens bij artsen. Maar wat is een placebo-effect nu precies?

Aspirine: ook goed voor darmpoliepen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Acetylsalicylzuur (ASZ of Aspirine®) is een geneesmiddel dat reeds lang wordt gebruikt om pijn te verlichten. Aspirine, een plaatjesaggregatieremmer die wordt gebruikt om de vloeibaarheid van het bloed te verbeteren, wordt ook voorgeschreven om het r...

Meer artikels